Bevezetővel, közönségtalálkozóval fűszerezett előadás az operában

Bevezetővel, közönségtalálkozóval fűszerezett előadás az operában
Január 16-án, csütörtökön este újra műsorára tűzi a Kolozsvári Magyar Opera Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című egyfelvonásos művét, a produkciót, rendhagyó módon, bevezető előadás indítja és közönségtalálkozó zárja, tájékoztatott az intézmény.

Az opera közleménye szerint a csütörtöki előadás előtt Jankó Zsolt karmester tart bevezetőt, Az ajtók mögött címmel meghirdetett elemzésében a karmester fogódzókat kínál nemcsak a magyar operatörténet, hanem a 20. századi magyar kultúrtörténet egyik jelentős alkotásának jobb megértéséhez.

„Bartók Béla és Balázs Béla világhírű operája férfi és nő kapcsolatának különböző rétegeibe, állomásaiba enged betekintést, olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy mennyire engedjünk be valakit az elménkbe, a lelkünkbe, a múltunkba. A kékszakállú herceg vára attól vált a magyar modernitás történetének jelentős eseményévé, hogy a zenés színpad segítségével próbálkozott alapvető emberi viszonyok újraértelmezésére”, olvasható a közleményben.

Az opera a Kossuth-díjas Szinetár Miklós rendezésében látható, a címszerepet a nemzetközileg elismert Szabó Bálint alakítja. Judit szerepében az érdemes művész és Liszt Ferenc-díjas Meláth Andrea látható. A két vendégművész az előadást követően az alkotás folyamatának tanulságait is megosztja a nézőkkel. A közönségtalálkozóra az opera emeleti előcsarnokában kerül sor, tájékoztat az intézmény.

(Fotók forrása: Kolozsvári Magyar Opera)