Befejeződött a kolozsvári hegyimentők első felkészítője

Befejeződött a kolozsvári hegyimentők első felkészítője
A Kolozs Megyei Tanácsnak alárendelt Salvamont Salvaspeo Megyei Hegyimentő-szolgálat befejezte idei első hegyimentőknek szóló felkészítő tanfolyamát. A második képzést július 27. és 30. között szervezik meg.

Az első tanfolyam időtartama alatt a Salvamont Salvaspeo Megyei Hegyimentő-szolgáltatás kilenc hegyimentője és a Meregyói (Mărgău) Helyi Közszolgáltatás hét hegyimentője  tökéletesítette tudását, ami a magasból való mentést, a sérültek elszállítását illeti, továbbá különböző mentőfelszereléseket próbálhattak ki. Petre Popescu és Carmen Balog orvosok az elsősegélynyújtás alapjait osztották meg a tanfolyam résztvevőivel, különösképpen az utóbbi esetek tapasztalataiból kiindulva.

– A gyakorlati tevékenységek során a résztvevők elsajátíthatták a leghatékonyabb mentési és beavatkozási technikákat, új képességekre tehettek szert, tapasztalatot cseréltek, így segítve a sport-, a hegyek és a természet kedvelőit – nyilatkozta a megyei tanács elnöke.

A tevékenység díszvendége egy finn szakember volt, aki a volt Jugoszláviában, Afrikában, Afganisztánban és a Közép-Keleten látott el betegeket. A képzést a Tordai-hasadékban szervezték meg, mivel a megye hegyes vidékei közül ez a leglátogatottabb turisztikai rész, ahol a hegyimentők csak az elmúlt hónapban nyolc sikeres bevetést hajtottak végre. 

(Bórítókép: A magasból való mentést is gyakorolták a képzésen