Bizonytalan a hegyimentők jövője

Országszerte 280 alkalmazottal és számos önkéntes segítővel működnek a hegyimentő szolgáltatások 24 megyében. Helyenként – mint Kolozs megyében is – létszám alatti a személyzet, most pedig a takarékoskodás jegyében további 15 százalékkal csökkentené a hegyimentők létszámát a kormány. A hegyimentők kiskaput jelentő beadványára válasz nem érkezett.

Hosszú távú fenntarthatóság címszó alatt azonnali költségcsökkentésre törekszik a kormány azzal a sürgősségi rendelettel, amely felszámolná az ötvennél kevesebb alkalmazottat számláló közintézményeket és 15%-kal csökkentené a közszolgáltatásokat végző ilyen csoportok dolgozóinak létszámát. Az intézkedés a hegyimentő szolgálatokat is érinti.

Kolozs megyében a szolgáltatást kéttucatnyi alkalmazott látja el, külön jogi személyiséggel rendelkező szervezet keretében, amelyet a Kolozs Megyei Tanács finanszíroz – az országban több hegyimentő szolgálat hasonlóképpen működik.

A törvényes rendelkezés hatály alól mentesülhetnek azok a közszolgálatok, amelyek igazolni tudják, hogy egyedi tevékenységet végeznek. Az országban működő többi hegyimentő szolgálattal együtt a Kolozs megyei barlangi és hegyimentők is ebbe a kategóriába tartoznak. Az ügyben memorandumokat fogalmaztak meg, amelyben igazolják tevékenységük egyediségét és kérik a mentesség alkalmazását, ám mindeddig nem kaptak válasz és egyeztetésekre sem hívták a folyamodókat, így januártól esedékessé válik az alkalmazottak 15 százalékának elbocsátása.

A fentiek miatt az Országos Hegyimentő Szolgálat közleményben jelentette be, hogy sürgősségi meghallgatást kér Románia kormányától, fejlesztési és pénzügyminisztériumától.

Az országban 119 éve létezik hivatalosan hegyimentés, amely 54 éve a Salvamont elnevezés alatt működik 24 megyei és 18 helyi szervezettel. Kilenc hegyimentő csapat hegyi és barlangi vízi, valamint víz alatti bevetésre is képzett, 500 hegyimentő légúti mentésben szakosodott. Mintegy 800 alkalmazottal és önkéntessel, lavina esetén is bevethető 18 mentőkutyás csapattal tavaly közel hétezer küldetést teljesítettek, összesen majdnem nyolcezer személyt mentettek. 

A beavatkozások zöme (4411) télen történt, 3336 esetben téli sportokra alkalmas vidékeken, több mint ezer esetben sípályákon kívül. A nyári szezonban végrehajtott több mint 2500 küldetésből 145 nehezen megközelíthető helyen történt. 2700 személyt adtak át a rohammentősöknek vagy mentőszolgálatoknak, 117 esetben helikopterekkel történt a mentés, 88 esetben pedig holttesteket mentettek.

(Borítókép: Salvamont/Facebook)