Barokk hangulat a Zenei Őszön

Barokk hangulat a Zenei Őszön
A kolozsvári piarista templomban számtalan koncertet szerveztek az elmúlt években, évtizedekben, ezeken általában barokk zenei alkotások hangzottak el. A Kolozsvári Zenei Ősz keretében már tavaly is volt „Baroc pur si simplu” (Egyszerűen csak barokk) elnevezéssel meghirdetett koncert, az idei október 18-i hangverseny tehát nem nevezhető újdonságnak. Amikor azonban Kolozsvár olyan avatott barokkzene-előadókkal rendelkezik, mint a csütörtöki koncert előadói, akkor nem a nóvumot, hanem a kiváló művészi előadásmódot kell értékelnünk.

Erich Türk orgona- és csembalóművész, továbbá Ciprian Câmpean csellóművész neve már egybeforrt a kolozsvári régizene felfedezésével és előadásával. A helyi barokk zenei előadók sorához csatlakozott nemrég Csata István viola da gamba művész. Török Zsolt csellóművész neve már több mint egy évtizede ismert a komolyzene-rajongók körében, hiszen az Arcadia vonósnégyes alapító tagjaként számos koncerten bizonyította be rátermettségét. A kolozsvári előadók mellett a csütörtöki koncerten az olaszországi Simone Vallerotonda gitárművész is fellépett. A fiatal, ám a műsorfüzet szerint sikeres gitárművész jelenleg a bolognai G. B. Martini Konzervatórium egyetemi oktatója.

Műsorukon A. Vivaldi, J. H. Kapsberger, M. Marais, J. S. Bach, L. Boccherini egy-egy alkotása szerepelt, továbbá néhány, a Kájoni Kódexben található táncos jellegű mű. A kamarazene-együttesekben a csellósoknak sokszor meg kell elégedniük a kísérő hangszer hálátlan szerepével, hiszen általában a hegedű a témát bemutató hangszer. A csütörtöki koncert azonban alkalmat teremtett a két csellósnak (is) előadói képességeik megcsillogtatására. Még ha a kolozsváriak az évek során meg is szokták a barokk hangszerek (korhű másolatának) hangzásvilágát, barokk gitárt ritkán hallgathatunk. Ezért úgy vélem, hogy a koncert legérdekesebb műve a barokk gitárra írt Kapsberger-mű volt. Vallerotonda zeneileg és hangszertechnikailag is nagyon jó előadásmóddal örvendeztette meg a közönséget. A zsúfolásig megtelt piarista templom közönsége vastapssal jutalmazta az előadókat. Azzal a kellemes érzéssel hagyhattuk el a helyszínt: jó, hogy van gyönyörű barokk templomunk, és jó, hogy vannak barokk zenét igényesen művelő hangszeres előadóink.

(Vastapssal jutalmazták az előadókat, balról jobbra: Török Zsolt, Erich Türk, Ciprian Câmpean, Simone Vallerotonda és Csata István. Fotó: Bogdan Mesesan)