Zenei Ősz 2022 – végtelen dallamok világa, északi fény és színes keringőkavalkád

Zenei Ősz 2022 – végtelen dallamok világa, északi fény és színes keringőkavalkád
A végeláthatatlannak tűnő világjárvány mindennapjainkat, kultúrát és zenei életet is megbénító évei után október 14-én végre visszataláltam filharmonikusaink hagyományos péntek esti koncertjéhez, egyben az idei Kolozsvári Zenei Ősz ünnepélyes nyitó hangversenyéhez. Simon Trpčeski kiváló macedón zongoraművész, Cristian Mandeal régi kedvenc karmester és az új évad, az új kezdet jóleső izgalmával muzsikáló zenekarunk változatos, szép műsorral indította el az 55. Kolozsvári Zenei Ősz fesztivált.

Arnold Schönberg (1874–1951) huszonöt éves korában mindössze három hét alatt komponálta a Megdicsőült éj (Verklärte Nacht) című egytételes vonós szextettjét, amelyet Richard Dehmel azonos című költeménye ihletett. A darab az 1903-as bécsi bemutatón megbukott, néhány évvel később azonban Schönberg átírta kamarazenekarra, majd kisebb utólagos átdolgozások után a mű vonóskari formájában vált ismertté. Schönberg neve a köztudatban a tizenkét fokú hangrendszerrel, azaz a dodekafóniával forrott össze, de erre a fiatalkori művére inkább a wagneri késő romantika, a szélesen hömpölygő, végtelen dallamok világa, az érzelmi feszültségek túlfokozása jellemző – mindaz, amitől később teljesen el akart szakadni. A zenekari mű a költemény hangulatváltozásait teremti meg, érzelmileg pedig két nagyobb részre tagolódik. Az első részt a szerelmes nő gyötrelmes vallomásának zaklatottsága, feszültsége hatja át, ugyanis régebbi kapcsolatából gyermeket vár, innen a zene szorongás-, félelem-, és bánathangja. A második részben a férfi megértő gyöngédsége, mindent megbocsátó szerelme és a szép hangszerszólókból kiérződő vigasztaló párbeszédek révén oldódik fel a feszültség. A szerelmespár kéz a kézben sétál tovább a csillagfényes éjszakában, az egymásba hajló végtelen dallamokban pedig feldereng a boldogság érzete. Mandeal sok év tapasztalatával és bölcsességével átérezte a drámát, így az érzelmek legapróbb rezdüléseit is gazdag színpalettával ecsetelte a zenekarral.

Edvard Grieg (1867–1907) a-moll zongoraversenyét (Op. 16) a Kolozsváron másodszorra koncertező Simon Trpčeski tolmácsolta. A norvég népi gyökerekből táplálkozó zongoraverseny kezdő tétele a tüzes virtuozitás és a drámai fordulatok mellett a dalszerző Grieg költészetének északi fényben tündöklő szépségét tárja elénk. Amíg a lassú tétel szép téli álomból való ébredés nosztalgiáját sugározza, addig a finálé virtuóz-táncos-játékos sziporkával nyűgözi le a hallgatót anélkül, hogy robbanó energiája felszippantaná a lírai pillanatokat. A világhírű zongoraművész szép tónusú, kristálytiszta futamoktól, selymes pianóktól, férfias fortéktól, csilingelő trilláktól ragyogó, bámulatosan virtuóz és lírai szépségektől csillogó játékával lázba hozta a közönséget. Grieg romantikus és hagyománytisztelő zongoraversenyének szakavatott, zseniális tolmácsolójaként Trpčeski egy pillanatig sem önmagáért zongorázott, végig azonos hullámhosszon a zenekarral és a szólóhangszerekkel folytatott meleg hangú párbeszédekkel, a művészi egészre összpontosított. Cristian Mandeal vezényletével a zenekar mindvégig kiválóan simult Simon Trpčeski színekben gazdag zongorajátékához. A közönség hosszan tartó, elismerő tapsát meglepetésszerű ráadás követte, ugyanis zongoradarab helyett Simon Trpčeski választása Grieg 3. hegedű-zongora szonátájára esett, amelyben zenekarunk tehetséges hegedűművészét, Vlad Răceut kísérte. A szonáta alla Romanza tételének álmodozó, táncos, játékos és szomorkás pillanatait az együtt muzsikálás szépsége fémjelezte, fináléja a norvég fjordok fölött elszálló szép gondolat nosztalgiájára emlékeztetett.

A rózsalovag című vígopera Richard Strauss (1864–1949) életművének egyik legsikeresebb színpadi műve, amelyben Mária Terézia korát idézi meg némi nosztalgiával, sziporkázó humorral. A komponálás idején az érett férfikorban lévő zeneszerző korábbi stílusa letisztult, hangszerelése is érthetőbbé vált, noha zenekara továbbra is gigantikus maradt. Tény, hogy pazar színeivel, fülbemászó, szép melódiáival, pezsgő humorával A rózsalovag már a premier után belopta magát a közönség szívébe. Strauss jóval a bemutató után, a vígopera legszebb, legnépszerűbb dallamait, nagy ívű, elegáns valcereit zenekari szvit formában fűzte csokorba. Ezen az estén A rózsalovag szvit felemelő és szenvedélyes, hömpölygőn ringató, hősies pátosztól és míves hangszerszólóitól ragyogó pillanatai néhány percre a tánc, a magával ragadó keringő birodalmába repítették a közönséget. Mandeal szereti Strauss zenéjét, és szemmel láthatóan a zenekarral is megszerettette. Vezénylés közben a szvit keringőire csaknem táncra perdült, miközben színesen, hangulatosan sodorta magával a zenekart a felpörgetett, pátoszos finálé felé.

Felemelő, szép este, az 55. Kolozsvári Zenei Őszt méltón ünneplő hangverseny volt, amelyen Schönberg Megdicsőült éjének szélesen hömpölygő, végtelen dallamai, Grieg a-moll zongoraversenyének északi fényben tündöklő szépségei és Strauss A rózsalovag szvitjének magával ragadó keringői néhány percre, órára feledtetni tudták mindennapjaink feszültségeit.

(Az 55. Kolozsvári Zenei Ősz nyitó koncertjéről készült fotókat készítette: Bogdan Meseșan)