Bajnokok Ligája: Ronaldo újra az Atlético Madrid ellen

Bajnokok Ligája: Ronaldo újra az Atlético Madrid ellen
Az Atlético Madrid és a Manchester United történetének első BL-mérkőzésével, valamint két korábbi győztes, a Benfica és az Ajax Amszterdam összecsapásával zárul szerdán a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntős párharcainak első felvonása.

Az Atlético Madrid és a Manchester United először találkozik egymással a legrangosabb európai kupában, minden sorozatot figyelembe véve is csak a második párharca lesz a két együttesnek: 1991-ben a Kupagyőztesek Európa Kupájának második fordulójában a spanyol gárda 3–0-s hazai sikerrel, valamint az angliai 1–1-es döntetlennel jutott tovább.

Az Atlético 1997 óta nem kapott ki hazai pályán a BL egyenes kieséses szakaszában, ez 14 mérkőzést jelent kilenc győzelemmel, ugyanakkor most ott lesz a pályán az a futballista, aki az elmúlt két évtizedben a legtöbb borsot törte a Matracosok orra alá. Az ötszörös aranylabdás portugál Cristiano Ronaldóról van szó, akinek fantasztikus spanyolországi pályafutása során az egykori városi rivális volt az egyik kedvenc ellenfele: a 37 éves portugál a Real Madrid színeiben 35 mérkőzésen lépett pályára az Atlético ellen, ezeken 25 gólt szerzett és 9 gólpasszt adott, s karrierje során csak az FC Sevilla ellen volt többször (27) eredményes. A meccsek közül kiemelkedik a 2014-es BL-finálé, amikor a hosszabbításban talált be, míg a 2016-os döntőben a 11-es párbaj során ő volt az utolsó rúgó a királyi gárdában.

Az Atlético hagyományosan eredményesen szerepel a szigetországi riválisokkal szemben a nemzetközi kupák egyenes kiesés szakaszában, ugyanis 12 brit csapat elleni párharcából kilenc alkalommal jutott tovább. Ezzel szemben az MU nyolc sikeres és kilenc elbukott csatát tud felmutatni spanyolok ellen, a legutóbbi három menetelését is hispán együttes szakította meg: a BL 2017–2018-as idényének nyolcaddöntőjében, valamint az Európa Liga 2019–2020-as kiírásának elődöntőjében az FC Sevilla, a BL 2018–2019-es negyeddöntőjében pedig az FC Barcelona jutott tovább, ráadásul az előző szezonban az Európa Liga-fináléját a Villarreallal szemben bukta el.

A mérkőzést az aradi Ovidiu Alin Haţegan vezeti.

A másik szerdai összecsapáson két korábbi győztes – a 16 között az Internazionale–Liverpool párharc ilyen még –, a Benfica és az Ajax Amszterdam csap össze Lisszabonban. A holland együttes a csoportkörből százszázalékos teljesítménnyel, 20 gólt szerezve jutott tovább. Ebben óriási szerepe volt Sébastien Hallernek, az elefántcsontparti csatár az első futballista, aki pályafutása első hat BL-mérkőzésén tíz gólt szerzett, és Cristiano Ronaldo után a második, aki mind a hat csoportmeccsen betalált egy idényben.

A két csapat legutóbb a 2018–2019-es szezon csoportkörében találkozott egymással, Lisszabonban 1–1-es döntetlen, Amszterdamban 1–0-s hazai siker született. Az Ajax 1969-ben a negyeddöntőben, 1972-ben pedig az elődöntőben búcsúztatta portugál riválisát.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, szerdai első mérkőzések (a találkozók kezdési időpontja 22 órakor): • Atlético Madrid (spanyol)–Manchester United (angol) • Benfica Lisszabon (portugál)–Ajax Amszterdam (holland) – élőben követhető a DigiSport, a Look tv és a Telekom Sport tévéadón.