Bajnokok Ligája: Fél lábbal már döntőben a Barcelona

Győzött az Ajax Londonban

Az FC Barcelona háromgólos győzelmet aratott szerdán az FC Liverpool felett a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első felvonásán, így fél lábbal már a döntőben van. A katalánok történetük során – két-két vereség és döntetlen után – először múlták felül hazai pályán a Vörösöket.

A mérkőzés óriási iramban kezdődött, mindkét együttes gólra törően futballozott, egymást követték a látványos, szemet gyönyörködtető akciók. De amíg az angolok hadilábon álltak a kapu eltalálásával, addig Luis Suárez tökéletes ütemű és hajszálpontos beadásba jól tette bele a lábát, így először volt eredményes a BL jelenlegi kiírásában, miközben csapata jubileumot ünnepelhetett: a találat az 500. volt a legrangosabb európai kupasorozatban.

A folytatásban már inkább a Liverpool volt veszélyesebb, mégis a Barcelona növelte az előnyét, mert Suárez próbálkozását követően a keresztlécről kipattant labdát a csapatkapitány, Lionel Messi lőtte a kapuba.

A meccs legszebb gólja viszont még hátravolt: az argentin játékmester szabadrúgásból kilőtte a jobb felső sarkot, ezzel pályafutása 600. találatát szerezte klubszínekben, azaz valamennyit gránátvörös-kékben. A szigetországiak ugyan szépíthettek volna, csakhogy előbb Ivan Rakitics mentett a gólvonalon, majd a kipattanót Mohamed Szalah ziccerben a bal kapufára lőtte, így csapata rendkívül nehéz helyzetből várhatja a jövő keddi, liverpooli visszavágót.

A Barcelona a BL jelenlegi kiírásában veretlen, nyolc győzelem és három döntetlen a mérlege.

Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés: • FC Barcelona (spanyol)–FC Liverpool (angol) 3–0 (gól: Luis Suárez – 26., valamint Lionel Messi 2 – 75. és 82. perc).

*

Az Ajax egygólos előnnyel várja a Tottenham Hotspur elleni hazai visszavágót a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében, miután kedden a párharc első mérkőzésén Londonban 1–0-ra nyert.

Vendégként sem tűnt megilletődöttnek az Ajax a mérkőzés elején: a hollandok rövidpasszos játéka, letámadásos taktikája azonnal mezőnyfölényt eredményezett. A több kulcsjátékosát nélkülöző hazaiak beszorultak a saját térfelükre, a labdát pedig csak másodpercekre birtokolták. Az amszterdamiak a leshatáron labdát kapó Donny Van de Beek góljával a 15. percben megérdemelten szereztek vezetést, és a folytatásban is az ő akaratuk érvényesült, bár egyértelmű mezőnyfölényük ellenére Hugo Lloris kapujára sok veszélyt nem jelentettek.

A 39. percben újabb fontos játékosát veszítette el az angol gárda: Jan Vertonghent vérző orrsérülés, továbbá agyrázkódás gyanúja miatt le kellett cserélni, helyére a nem teljesen egészséges Moussa Sissoko érkezett. A hajrában kijött a szorításból a Tottenham, amely még zavart is keltett az Ajax kapuja előtt, elsősorban pontrúgásokat követően.

A szünet után vállalta a bátrabb, agresszívabb játékot a házigazda, amely bő húsz percig nyomás alá helyezte a holland csapatot. A Tottenham helyzetei azonban kimaradtak, és a védekezésre koncentráló Ajax kontráiban egyre több lett a veszély, a 78. percben egy holland akció lezárásaként David Neres a kapufát találta el ígéretes helyzetből. A hajrában utolsó rohamra indult az angol együttes, de a hollandok védelme jól zárt, az egyenlítés elmaradt, az Ajax pedig a Real Madrid és a Juventus után a Totthenham otthonában is győzni tudott az egyenes kieséses szakaszban.

A visszavágót jövő szerdán rendezik Amszterdamban.

Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés: • Tottenham Hotspur (angol)–AFC Ajax Amszterdam (holland) 0–1 (gól: Donny Van de Beek – 15. perc).