Bajnokok Ligája: Gulácsiék a hullámvölgyben lévő FC Liverpoolt fogadják Budapesten

Bajnokok Ligája: Gulácsiék a hullámvölgyben lévő FC Liverpoolt fogadják Budapesten
A három magyar válogatott játékost foglalkoztató RB Lipcse a hullámvölgyben lévő Liverpoolt fogadja kedden a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, a párharc első felvonásán, Budapesten.

A találkozót a koronavírussal kapcsolatos beutazási korlátozások miatt rendezik a Puskás Arénában, ahol Gulácsi Péter és Willi Orbán otthonosan mozoghat majd a lipcsei együttesben, míg a télen szerződtetett Szoboszlai Dominik sérülése után még várhatóan nem játszik.

Julian Nagelsmann, az RB Lipcse vezetőedzője a Kossuth Rádiónak adott múlt heti nyilatkozatában az angol rivális erejét, nemzetközi rutinját és közelmúltbeli sikerességét méltatta, és kiemelte: nem téveszti őt meg az FC Liverpool utóbbi hetekben nyújtott gyenge formája. Pedig ebből akár a visszavágót illetően is előnyt kovácsolhat magának a lipcsei gárda.

Az FC Liverpool már decemberben sem szárnyalt, az év utolsó hat tétmérkőzésén csak kétszer nyert, bár abban a periódusban legalább a veretlenségét meg tudta őrizni. Január elején viszont már nem, azóta 2021-ben tíz tétmérkőzésen három győzelem és egy döntetlen mellett hatszor kikapott. A BL-fellépés előtt egymást követő három vereséget szenvedett, szombaton a bajnokságban a Leicester City vendégeként maradt alul 3–1-re.

Az előző BL-idényben elődöntős RB Lipcse már bizonyította, hogy a legjobb európai klubokkal is versenyképes. Formáját tekintve pedig némi kisiklás után magára talált – legalábbis ami az eredményességet illeti –, és sorozatban négy győzelemmel készülhet a budapesti meccsre. Ezeken Orbán és Gulácsi is főszerepet vállalt: a védő három találkozón volt végig a pályán, míg a negyediken a hajrában állt be, viszont a kapus egyetlen percet sem hagyott ki.

A Puskás Arénában már rendeztek az idényben nemzetközi kupamérkőzést két külföldi együttes részvételével: szeptember 24-én a BL-győztes Bayern München hosszabbításban 2–1-re legyőzte az Európa Ligában címvédő FC Sevillát az európai Szuperkupáért kiírt összecsapáson.

A keddi nyolcaddöntő másik párosában két jó formában lévő európai sztárcsapat mérkőzik meg: az előző kiírásban döntős – karácsonykor edzőváltáson átesett – Paris Saint-Germain Barcelonában vendégeskedik. Mindkét oldalon fél csapatra való játékos hiányzik majd sérülés miatt, a párizsiaktól többek között a brazil Neymar, aki pont Katalóniából érkezett, és sajtóhírek szerint legszívesebben oda is térne vissza. Közös még az együttesekben a rendkívül sűrű idei versenyprogramjuk, ami egy intenzív meccsen – amire jó esély mutatkozik – erős ráhatással lehet az eredményre. A PSG-nek 2021-ben tíz mérkőzése volt, az FC Barcelonának viszont 13, ezeken négy kupatalálkozója csak a ráadásban dőlt el, ami így összességében már bőven kitesz plusz egy meccset.

A két csapat az elmúlt évek során többször összemérhette már tudását a BL-ben. Egyszer a csoportkörben, háromszor az egyenes kieséses szakaszban találkoztak, és két döntetlen mellett a PSG kétszer, az FC Barcelona négyszer győzött. A Camp Nouban viszont a párizsiak háromszor kikaptak, és csak egyszer végeztek döntetlenre. A kieséses párharcok esetében a mérleg 3–0-ra a katalánok javára billen, de még a csoportkörös oda-visszából is ők jöttek ki jobban. Különösen emlékezetes a négy évvel ezelőtti nyolcaddöntőjük, amikor a 4–0-s párizsi vereség után hazai 6–1-es sikerrel léptek tovább.

Az FC Barcelonában még mindig Lionel Messi viszi a prímet: az argentin klasszis idén a hét bajnoki mérkőzésen már nyolcszor volt eredményes, csapata ezeken kivétel nélkül nyert. Ronald Koeman, a katalánok tavaly ősszel többször kritikus hangvételt megütő és magyarázkodni kényszerülő vezetőedzője ezúttal elégedetten nyilatkozott csapata formájáról, és hangsúlyozta Messi főszerepét.

„Leo meghatározó számunkra. Amikor a pálya belső részén meg tudjuk őt játszani, a széleken helyezkedő társai pedig megfelelő segítséget nyújtanak neki, azzal megkönnyítjük számára a játékhelyzetek megoldását, mert rendkívüli meglátásai vannak” – mondta a holland edző. Hozzátette: a párharc megnyeréséhez azonban nemcsak Messitől, hanem az összes katalán játékostól a legjobb formájára lesz szükség.

Mindkét találkozó 22 órakor kezdődik.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések, kedd: • FC Barcelona (spanyol)–Paris Saint-Germain (francia) – élőben közvetíti a Look Sport+, a DigiSport1 és a Telekom Sport1 tévéadó • RB Lipcse (német)–FC Liverpool (angol) – Look Sport, DigiSport2 és Telekom Sport 2.