Bajnokok Ligája: az Atlético Ausztriában is megverte Szoboszlaiékat

Bajnokok Ligája: az Atlético Ausztriában is megverte Szoboszlaiékat
A Bajnokok Ligája csoportkörének zárófordulójában az Atlético Madrid okos, taktikus játékkal 2–0-s győzelmet aratott a Red Bull Salzburg otthonában, ezzel az A-csoportban a szintén győzelmet arató Bayern München mögött a második helyen végzett és jutott tovább. A Szoboszlai Dominikkal felálló Red Bull Salzburg így harmadik lett a kvartettben, így tavasszal az Európa Ligában folytatja.

A magyar válogatott futballista kezdőként lépett pályára, veszélyesen játszott, a 48. percben, egygólos hátrányban nagy helyzetet hibázott.

Az Atléticóhoz hasonlóan a Real Madrid is ott lesz a legjobb 16 között, miután Karim Benzema duplájával diadalmaskodott a Borussia Mönchengladbach felett.

Ugyanakkor a német csapat is készülhet a nyolcaddöntőre, mivel a csoport másik mérkőzésén a Real Madridot oda-vissza verő Sahtar Donyeck gól nélküli döntetlent játszott a Milánói Internazionaléval, amely így még az Európa Ligában sem folytathatja szereplését. Az olasz gárdában a cserepadon ült a román idegenlégiós Ionuţ Andrei Radu.

*

A várakozásnak megfelelően a Paris Saint-Germain simán legyőzte a török Isztambul Basaksehirt a H-csoport utolsó fordulójában. A keddről szerdára halasztott mérkőzésnek csak az volt a tétje, hogy csoportelsőként lép-e tovább a PSG, mert a német RB Lipcsének az angol Manchester United elleni, egy nappal korábbi győzelmével már eldőlt, hogy a franciák a nyolcaddöntőbe jutnak, az MU pedig az Európa Ligában folytatja szereplését, míg a török csapat már korábban kiesett.

A párizsi találkozó kedd este a negyedik játékvezető rasszista megjegyzése miatt szakadt félbe. A mérkőzésen közreműködő Sebastian Colţescu – aki azóta bocsánatot kért az eset miatt – aki kedden este negyedik, tartalék játékvezetőként figyelmeztette Ovidiu Alin Haţegan játékvezetőt, hogy állítsa ki a török együttes másodedzőjét, a kameruni Pierre Webót. Colţescu többször azt mondta Hategannak – aki érdeklődött, kit kellene kiállítania –, hogy „azt a feketét”. Webo és a török csapat játékosai rasszizmussal vádolták Colţescut, tíz perc vita után mindkét együttes elhagyta a játékteret, a mérkőzés félbeszakadt, a pótlásról, és az új játékvezetői stáb kijelöléséről pedig később döntött az UEFA.

A PSG – amelynek a magyar Löw Zsolt a másodedzője – és a Basaksehir is közleményben erősítette meg, hogy a futballisták azért vonultak le a pályáról, mert a negyedik játékvezető rasszista megjegyzést tett Webóra.

A szerdai pótlást megelőzően a játékosok a rasszizmus elutasítására figyelmeztető pólóban melegítettek, majd a kezdő sípszót megelőzően a játékvezetőkkel együtt féltérdre ereszkedtek.

Maga a találkozó nem sok izgalmat tartogatott, a PSG 5–1-es győzelemmel gálaelőadást rendezett. Ezzel a magyar válogatott Gulácsi Péter és Willi Orbán csapatát, az RB Lipcsét megelőzve a csoport élén végzett a triplázó Neymar és a duplázó Kylian Mbappé vezérletével. Utóbbi 21 évesen és 11 hónaposan a BL történetének legfiatalabb játékosa lett, aki eljutott 20 gólig ebben a sorozatban. A rekordot eddig a hatszoros aranylabdás Lionel Messi tartotta, aki 22 évesen és 8 hónaposan érte el ezt a számot.

A már biztos csoportelső, tavalyi győztes angol FC Liverpool mögött az előző idényben negyeddöntős Atalanta Bergamo jutott tovább második helyen a nyolcaddöntőbe a D-csoportból. A holland Ajax Amszterdamnak otthon kellett volna legyőznie a bergamóiakat a 16 közé jutáshoz, de egygólos vendégsiker lett a vége.

Az FC Liverpool Mohamed Szaláh Gáli korai góljával szerzett vezetést a dán Midtjylland otthonában, végül azonban be kellett érnie az egy ponttal. Az egyiptomi csatárnak ez volt a 22. gólja a BL-ben a Liverpool színeiben, ezzel Steven Gerrardot megelőzve már ő a klub történetének legeredményesebb futballistája a sorozatban.

Eredmények, Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló:

A-csoport: • Bayern München (német)–Lokomotív Moszkva (orosz) 2–0 (gól: Niklas Süle – 63. és Eric Maxim Choupo-Moting – 80. perc) • Red Bull Salzburg (osztrák)–Atlético Madrid (spanyol) 0–2 (Mario Hermoso – 39. és Yannick Carrasco – 86. perc). A csoport végeredménye: 1. Bayern 16, 2. Atlético 9, 3. Salzburg 4, 4. Lokomotív 3.

B-csoport: • Milánói Internazionale (olasz)–Sahtar Donyeck (ukrán) 0–0 • Real Madrid (spanyol)–Borussia Mönchengladbach (német) 2–0 (Karim Benzema 2 – 9. és 32. perc). A végeredmény: 1. Real Madrid 10, 2. Mönchengladbach 8, 3. Sahtar 8, 4. Inter 6.

C-csoport: • Olimpiakosz Pireusz (görög)–FC Porto (portugál) 0–2 (Otávio Edmilson da Silva Monteiro – 10., 11 m és Andrés Mateus Uribe Villa – 77. perc; kiállítva: Róben Semedo – 79. perc, Olimpiakosz) • Manchester City (angol)–Olympique Marseille (francia) 3–0 (Ferrán Torres García – 48., Sergio Leonel „Kun” Agüero del Castillo – 77. és Raheem Sterling – 90. perc). A végeredmény: 1. Man. City 16 pont, 2. Porto 13, 3. Olimpiakosz 3, 4. Marseille 3.

D-csoport: • Ajax Amszterdam (holland)–Atalanta Bergamo (olasz) 0–1 (Luis Muriel – 85. perc; kiállítva: Ryan Gravenberch – 79. perc, Ajax) • FK Midtjylland (dán)–FC Liverpool (angol) 1–1 (Alexander Scholz – 62. perc, illetve Mohamed Szaláh Gáli – 2. perc). A végeredmény: 1. Liverpool 13 pont, 2. Atalanta 11, 3. Ajax 7, 4. Midtjylland 2.

H-csoport: • Paris Saint-Germain (francia)–Isztambul Basaksehir (török) 5–1 (Neymar 3 – 21., 38. és 50., valamint Kylian Mbappé 2 – 42. és 62., az első 11 m, illetve Mehmet Topal – 57. perc). A végeredmény: 1. PSG 12 pont, 2. RB Lipcse (német) 12, 3. Manchester United (angol) 9, 4. Basaksehir 3.

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények döntöttek. A csoportok első két helyezettje a BL-nyolcaddöntőbe jutott, a harmadikok az Európa Ligában folytatják.

A nyolcaddöntő mezőnye

A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében Németország és Spanyolország négy-négy csapattal képviselteti magát. A legjobb 16 között lesz még három-három angol és olasz klub, valamint egy-egy francia és portugál együttes. A nyolcaddöntő sorsolását jövő hétfőn rendezik a svájci Nyonban.

A legjobb 16 között szereplő csapatok:

Csoportelsők: Bayern München (címvédő, német), Borussia Dortmund (német), FC Liverpool (angol), Chelsea (angol), Manchester City (angol), Real Madrid (spanyol), Torinói Juventus (olasz) Paris Saint-Germain (francia).

Csoportmásodikok: FC Barcelona (spanyol), FC Sevilla (spanyol), Atlético Madrid (spanyol), RB Lipcseg (német), Borussia Mönchengladbach (német), SS Lazio (olasz), Atalanta Bergamo (olasz), FC Porto (portugál).

Az Európa Liga legjobb 32 csapata közé jutott: Dinamó Kijev (ukrán), Ajax Amszterdam (holland), FK Krasznodar (orosz), Manchester United (angol), Club Brugge (belga), Red Bull Salzburg (osztrák), Sahtar Donyeck (ukrán), Olimpiakosz Pireusz (görög).