Európa Liga: kiesett az SSC Nápoly, sorsoltak Nyonban

Európa Liga: kiesett az SSC Nápoly, sorsoltak Nyonban
Az Arsenal a legjobb 16 közé jutott a labdarúgó Európa Ligában, miután csütörtökön a nyolcaddöntőbe jutásért rendezett párharc visszavágóján 3–2-re legyőzte a belga Benfica Lisszabont, és összesítésben 4–3-ra jobbnak bizonyult portugál riválisánál.

Az 1–1-es első mérkőzést követően a pireuszi visszavágó 21. percében a gaboni Pierre-Emerick Aubameyang juttatta vezetéshez az Arsenalt, a 61. percben viszont már a Benficánál volt a minimális előny. Nem sokáig, ugyanis a skót Kieran Tierney a 67. percben egyenlített, a hajrában pedig Aubameyang megszerezte a londoniak továbbjutását jelentő találatot.

Az olasz SSC Nápoly ugyanakkor nem jutott nyolcaddöntőbe, miután az első mérkőzésen, idegenben elszenvedett 2–0-s vereséget követően hazai környezetben csupán 2–1-re győzte le a Granadát. Utóbbinak így továbbjutást ért Ángel Montorónak a csütörtöki visszavágó 25. percében elért találata, és története első európai kupaszezonjában rögtön a nyolcaddöntőig jutott a 2019-ben még spanyol másodosztályú Granada.

A játéknap első felvonásának másik meglepetése, hogy a Ferencváros által a Bajnokok Ligája selejtezőjének rájátszásában búcsúztatott norvég FK Molde a hazai 3–3-as döntetlent követően idegenben 2–0-ra legyőzte a német TSV 1899 Hoffenheimet, így topligás ellenfelet kiejtve jutott a legjobb 16 közé.

A Leicester City nem jutott a legjobb 16 közé, miután a hazai visszavágón 2–0-ra kikapott a cseh Slavia Prágától. Az első mérkőzésen gól nélküli döntetlenre végeztek egymással a csapatok, és az angliai találkozó első félidejében sem esett gól. Aztán a szünet után a csehek kétszer is eredményesek voltak, hazai részről viszont nem érkezett válasz. A kezdőként pályára lépő román válogatott Nicolae Stanciu adta a gólpasszt az első találathoz Lukas Provodnak (49. perc), a végeredményt a szenegáli Abdallah Sima állította be a 79. percben. Stanciu 69 percet töltött a pályán.

Az angol Manchester United a hazai visszavágón döntetlent játszott a spanyol Real Sociedaddal, vagyis bőven kitartott a négygólos előnye. A hazaiaknál a 17 éves és 23 napos Shola Shoretire a legfiatalabb játékos lett, aki valaha pályára lépett az MU-ban európai kupamérkőzésen.

Az AS Róma magabiztosan, kettős győzelemmel búcsúztatta a portugál SC Bragát, amelynél a 2–0-ra megnyert első mérkőzés után otthon 3–1-re bizonyult jobbnak. Az olaszok első találatát a 2015 nyarán igazolt bosnyák Edin Dzeko szerezte, akinek ez volt a 29. gólja római színekben az európai kupaporondon – a selejtezőket nem számítva –, és ezzel Francesco Tottit megelőzve a klubtörténet legeredményesebb játékosa lett.

Az AC Milan hazai környezetben sem bírt a visszavágó hetvenedik percétől emberhátrányban játszó szerb Crvena Zvezdával, de idegenben szerzett több góljukkal az olaszok jutottak tovább.

A Mircea Lucescu edzette Dinamó Kijev hazai pályán csak 1–1-re végzett, de a belga Club Brugge otthonában nyerni tudott, és továbbjutott az ukrán együttes.

A Glasgow Rangers FC és a belga Royal Antwepren párharca 14 (!) gólt hozott, de mindkét esetben a skót gárda nyert. A brit gárdában jól szerepelt Iannis Hagi, kezdőként lépett pályára, a 71. percben lecserélték.

A játéknapon két további román játékos volt tartalék, Andrei Raţiu a spanyol Villarrealnál, Ciprian Tătăruşanu kapus az olasz AC Milanal ült a cserepadon.

Eredmények, Európa Liga, tizenhatoddöntő, visszavágó: • Arsenal (angol)–Benfica Lisszabon (portugál) 3–2 (gól: Pierre-Emerick Aubameyang 2 – 21. és 87., valamint Kieran Tierney – 67. perc, illetve Diogo Goncalves – 43. és Rafa Silva – 61. perc) – továbbjutott az Arsenal 4–3-as összesítéssel • AFC Ajax Amszterdam (holland)–OSC Lille (francia) 2–1 (Davy Klaassen – 15. és David Neres – 88. perc, illetve Júszuf Jazici – 78. perc, 11 m) – tj. az Ajax kettős győzelemmel, 4–2-es gólkülönbséggel • Sahtar Donyeck (ukrán)–Makkabi Tel-Aviv (izraeli) 1–0 (Junior Moraes – 67. perc, 11 m) – tj. a Sahtar kettős győzelemmel, 3–0-s gólkülönbséggel • SSC Nápoly (olasz)–Granada CF (spanyol) 2–1 (Pjotr Zielinski – 3. és Fabián Ruiz – 59. perc, illetve Ángel Montoro – 25. perc) – tj. a Granada 3–2-es összesítéssel • TSG 1899 Hoffenheim (német)–FK Molde (norvég) 0–2 (Eirik Ulland-Andersen 2 – 20. és 95. perc) – tj. a Molde 5–3-as összesítéssel • Villarreal CF (spanyol)–Red Bull Salzburg (osztrák) 2–1 (Gerard Moreno 2 – 40. és 89., a második 11 m, illetve Mergim Berisha – 17. perc) – tj. a Villarreal kettős győzelemmel, 4–1-es gólkülönbséggel • Glasgow Rangers FC (skót)–Royal Antwerpen (belga) 5–2 (Alfredo Morelos – 9., Nathan Patterson – 46., Ryan Kent – 55, Borna Bariszics – 79., 11 m és Cedric Itten – 92., perc, 11 m, illetve Lior Refaelov – 31. és Didier Lamkel Ze – 57. perc) – tj. a Rangers kettős győzelemmel, 9–5-ös gólkülönbséggel • Manchester United (angol)–Real Sociedad (spanyol) 0–0 – tj. az MU 4–0-s összesítéssel • PSV Eindhoven (holland)–Olimpiakosz Pireusz (görög) 2–1 (Eran Zahavi 2 – 23. és 44. perc, illetve Ahmed Hassan Koka – 88. perc) – tj. az Olimpiakosz 5–4-es összesítéssel • Bayer Leverkusen (német)–Young Boys Bern (svájci) 0–2 (Theoson Jordan Siebatcheu – 48. és Christian Fassnacht – 86. perc) – tj. a Young Boys kettős győzelemmel, 6–3-as gólkülönbséggel • Dinamó Zágráb (horvát)–FK Krasznodar (orosz) 1–0 (Mislav Orsics – 31. perc) – tj. a Dinamó Zágráb kettős győzelemmel, 4–2-es gólkülönbséggel • AS Róma (olasz)–SC Braga (portugál) 3–1 (Edin Dzeko – 24., Carles Pérez – 75. és Borja Majoral – 91. perc, illetve Bryan Cristante – 88. perc, öngól) – tj. az AS Róma kettős győzelemmel, 5–1-es gólkülönbséggel • Leicester City (angol)–Slavia Prága (cseh) 0–2 (Lukas Provod – 49. és Abdallah Sima – 79. perc) – tj. a Slavia 2–0-s összesítéssel • AC Milan (olasz)–Crvena Zvezda Belgrád (szerb) 1–1 (Franck Kessie – 8. perc, 11 m, illetve El Fardou Ben Nabouhane – 24. perc; kiállítva: Marko Gobeljics – 70. perc, Crvena Zvezda) – tj. a Milan 3–3-as összesítéssel, idegenben szerzett több góllal • Club Brugge (belga)–Dinamó Kijev (ukrán) 0–1 (Vitalij Bujalszkij – 83. perc) – tj. a Dinamó Kijev 2–1-es összesítéssel. Szerdán játszották: • Tottenham Hotspur (angol)–Wolfsberger AC (osztrák) 4–0 (Bamidele Jermaine „Dele” Alli – 10., Carlos Vinícius 2 – 50. és 83., valamint Gareth Bale – 73. perc) – tj. a Tottenham kettős győzelemmel, 8–1-es összesítéssel.

A svájci Nyonban pénteken megejtették a sorsolást.

A nyolcaddöntő párosítása: Ajax–Young Boys, Dinamó Kijev–Villarreal, Róma–Sahtar, Olimpiakosz–Arsenal, Dinamó Zágráb–Tottenham, MU–Milan, Slavia–Rangers, Granada–Molde.

Az első mérkőzéseket március 11-én, a visszavágókat egy héttel később rendezik meg.

Borítókép: Tizenhét éves tini az MU-ban