Az újabb európai kupatavasz kapujában a Kolozsvári CFR

Hármas pontegyenlőség is kialakulhat a csoportban

Az újabb európai kupatavasz kapujában a Kolozsvári CFR
Ma rendezik a csoportkör utolsó fordulóját a labdarúgó Konferencia-ligában, a harmadik számú európai kupasorozatban. A kiírás G-csoportját igen gyenge teljesítménnyel, egy idegenbeli döntetlennel és egy hazai vereséggel kezdte a Kolozsvári CFR, de menet közben javítani tudott, így jelenleg az újabb európai kupatavasz – amennyiben a februárt annak lehet nevezni – kapujában áll, ráadásul saját kezében van a sorsa. Dan Petrescu együttese csoportelső ugyan már nem lehet, ám a nyolcaddöntőbe jutásért kiírt rájátszást könnyen elcsípheti, amennyiben ma este a fellegvári dr. Constantin Rădulescu stadionban legyőzi a Ballkani együttesét – ráadásul bizonyos körülmények között egy döntetlen, de még egy vereség esetén is megtartja a csoport második helyét. A legtöbb forgatókönyv – közte egy hármas pontegyenlőség – tehát a vasutasoknak kedvez, akik sikerükkel tovább öregbíthetnék a kincses város hírnevét Európában.

Borítókép: Faceook/cfr1907.com

A Kolozsvári CFR éppen mai ellenfele, a koszovói Ballkani ellen mutatkozott be a Konferencia-ligában, váratlan döntetlennel: az odavágón úgy lett 1–1-es pontosztozkodás, hogy a brazil Yuri Matias a hosszabbítások első percében egyenlített a vasutasoknak. A szerény koszovói gárda már akkor megmutatta, hogy nem szabad őt lebecsülni annak ellenére sem, hogy a mértékadó transfermarkt.de szakportál szerint játékosainak összértéke csupán mintegy 4,18 millió euró – összehasonlításképp: Andrei Burcă, a CFR hátvédje egymaga 4 milliót tesz ki… A Ballkani 28 fős keretét albán, koszovói és montenegrói játékosok teszik ki, továbbá egy-egy brazil és barbadosi labdarúgója is van, legértékesebbje – 350 ezer euróval – a 24 éves jobbszélső Ermal Krasniqi, aki az idényben négy gólnál tart, akárcsak a középcsatár Albion Rrahmani. A csapat méretét jól jelzi az is, hogy stadionja mindössze 2000 fő befogadására képes. Ennek ellenére a Ballkani a harmadik fordulóban legyőzte a Sivassport, amely Kolozsváron és Sivasban is verte a CFR-t…

A mai találkozó tehát nem ígérkezik holmi edzőmérkőzésnek még akkor sem, ha a koszovói gárda már nem tud továbbjutni, azaz csak a presztízsért játszik. Dan Petrescu számára ráadásul gondot okozhat, hogy nélkülöznie kell a sérült Burcăt és a hétvégén vakbélműtéten átesett Mario Camora csapatkapitányt is.

A képlet egyébként igen egyszerű: a CFR-nek több vagy ugyanannyi – pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmények a CFR-nek kedveznek – pontot kell szereznie a továbbjutáshoz, mint amennyit a Slavia Praha szerez a vendég, csoportelsőségét korábban biztosító Sivasspor ellenében. Ha a CFR nyer, a másik mérkőzés eredményétől függetlenül továbbjut. Ha viszont nem nyer, akkor megadja a lehetőséget arra, hogy a prágai gárda – amely papírforma szerint a csoport favoritja volt – eléje kerüljön a tabellán. Vagyis, ha döntetlen lesz a Fellegváron, úgy a Slavia győzelme kiejti a CFR-t, ha pedig netán a vasutasok kikapnak, akkor a Slaviának a döntetlen is elég a továbbjutáshoz. Érdekesség: a csoportban hármas pontegyenlőség is előfordulhat, de a CFR minden esetben megszerzi a második helyet. Így, ha a CFR győz és a Sivasspor kikap a Prágától, mindhárom csapatnak 10–10 pontja lesz, ez esetben a sorrend úgy dőlne el, hogy egy újabb táblázat készülne, amiben csak az egymás elleni eredményeket vennék figyelembe (tehát a Ballkani „nem játszana”). Ez esetben a Sivasspor 7 ponttal lenne az első, a CFR 6-tal a második, a Slavia pedig 4-gyel a harmadik. Ha pedig a CFR kikap a Ballkanitól, a Sivasspor pedig veri a cseheket, akkor a 2–4. helyezettek végeznek 7–7 ponttal; ez esetben a Sivasspor esne ki a számításokból, a hármas tabellán pedig 7 ponttal az első helyen a CFR végezne, a Prága elleni kettős győzelmének köszönhetően.

A továbbjutáson túl ugyanakkor anyagi vonzata is van a találkoznak: mint ismeretes, az európai szakszövetség 500 ezer euróval jutalmaz egy-egy győzelmet a Konferencia-liga csoportkörében, míg a döntetlenek 166 ezer eurót érnek.

A csoport mindkét találkozója 19.45 órakor kezdődik, a CFR meccsét a Pro Arena adó közvetíti élőben. A G csoport állása az utolsó forduló előtt: 1. (már továbbjutott) Sivasspor 10 pont, 2. Kolozsvári CFR 7, 3. Slavia 7, 4. Ballkani 4.

A Konferencia-ligában egyébként a tizenhat továbbjutó helyből eddig csupán nyolc talált gazdára, az utolsó forduló előtt még tizenöt csapatnak maradt legalább matematikai esélye a tavaszi folytatásra. A nyolc csoportból az első helyezettek automatikusan a nyolcaddöntőbe jutnak, a második helyezettekre rájátszás vár; ennek sorsolását november 7-én tartják, ekkor az Európa-liga csoportkörének harmadik helyezettjeivel párosítják őket. Az első mérkőzéseket az El-ből érkező csapatok otthonában 2023. február 16-án, a visszavágókat Konferencia-ligás csapat pályáján, február 23-án játsszák.

A mai mérkőzéseknek egyébként még egy másik kolozsvári vonatkozása is van: a H csoportban esedékes Pjunik Jereván (örmény)–FC Bázel (svájci) meccset a kolozsvári Horaţiu Mircea Feşnic vezeti – a négyesben, amelynek még a Zalgiris Vilnius (litván) és a Slovan Bratislava (szlovák) a tagja, még semmi sem dőlt el, a négy csapatot három pont választja el egymástól.