Kolozsváron koncertezik vasárnap a bécsi Artis vonósnégyes

Kolozsváron koncertezik vasárnap a bécsi Artis vonósnégyes
Az Arcadia Chamber Music Classes mesterkurzusai már javában zajlanak. A kamarazenei műhelyek mellett, ahol a résztvevők az Arcadia vonósnégyes tapasztalatait és tudását sajátíthatják el, folytatódik a rendezvény koncertsorozata is. Az idei kiadás rendhagyó eseményének számít a bécsi Artis vonósnégyes koncertje 2023. augusztus 13-án, 18 órakor az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeumban. Ez a kamaraegyüttes alapozta meg az Arcadia vonósnégyes megalakulását és fejlődését, és mentorként egyengette előadóművészeti útját.

Koncertjei által a bécsi Artis vonósnégyes több mint négy évtizede folytatja és élteti a kamarazenei hagyományt az osztrák fővárosban. Az együttes egyik különlegessége, hogy Mozarttól Schubertig, Brahmstól Webernig számos bécsi zeneszerző teljes vonósnégyes-repertoárját adta már elő.

A 38 éve együtt játszó vonósnégyes négy tagja Bécsben tanult Hatto Beyerle és Alfred Staar irányításával, és számos rangos nemzetközi díjat nyert (Cambridge, 1983, Evian, 1984, Yellow Springs, 1985). Pályafutása során a vonósnégyes a világ legrangosabb koncerttermeibe jutott el, a Carnegie Halltól és a Kongresszusi Könyvtártól a Wigmore Hallon és a Concertgebouw-n át Tokióig, Párizsig és Berlinig. Diszkográfiája több mint 40 felvételt tartalmaz a legnevesebb kiadók gondozásában: Nimbus Records, Sony Classical, CBS/Sony, Orfeo, Accord, Koch/Schwann és Camerata Tokyo.

A tagok egyik legfontosabb törekvése, hogy megszerzett ismereteiket és tapasztalataikat átadják a fiatalabb generációknak, ezért művészi tudásukat gyakran bocsátják nagylelkűen rendelkezésre különböző mesterkurzusok keretében.

A koncert műsora Haydn, Sosztakovics és Zemlinsky művei által stiláris sokszínűséget kínál a közönségnek.  Az Artis vonósnégyes hangversenyére a belépés ingyenes, de a helyek száma korlátozott, ezért kérik az érdeklődőket, hogy az alábbi űrlap kitöltésével jelezzék részvételi szándékukat: https://forms.gle/x8gazFPUCRAoKvX57.