Wimbledon: Roger Federer nyolcadszor bajnok
Vissza

Wimbledon: Roger Federer nyolcadszor bajnok

Roger Federer nyolcadszor nyerte meg a wimbledoni teniszbajnokságot a férfiaknál, miután a vasárnapi döntőben három játszmában legyőzte a horvát Marin Cilicet.

Roger Federer nyolcadszor nyerte meg a wimbledoni teniszbajnokságot a férfiaknál (legutóbb 2012-ben diadalmaskodott itt), miután a vasárnapi döntőben három játszmában legyőzte a horvát Marin Csilicset.

Az előjelek a 11. londoni döntőjére készülő Federer sikerét jósolták, aki fantasztikus idényt tudhat maga mögött: a januári Australian Openen megszerezte 18. Grand Slam-serlegét, márciusban megcsinálta a „napfényes duplát”, azaz megnyerte az Indian Wells-i és a miami szupertornát is, majd kilencedszer diadalmaskodott Halléban. A németországi tornán, továbbá a döntőig Wimbledonban sem vesztett szettet, és 2017-ben 30 győzelem mellett mindössze két meccsen szenvedett vereséget.

A londoni GS-tornán ráadásul történelmet írhatott, mivel nyolcadik sikerével az örökranglista élére ugrott volna, megelőzve Pete Samprast és William Renshaw-t. Egyszersmind az open éra, azaz a profik 1968-as beengedése óta a legidősebb wimbledoni bajnok lehetett (35 év és 342 nap).

A 28 éves Csilics addigi hat mérkőzésén három szettet vesztett idén az All England Clubban, idei mérlege pedig 29 győzelem és 13 vereség. A US Open 2014-es győztese volt az első horvát wimbledoni döntős Goran Ivaniszevics 2001-es diadala óta, és sikerével az első horvát lehetett, aki két GS-trófeát zsebel be.

Ami a döntősök egymás elleni mérlegét illeti, a 35 éves Federer 6–1-re vezetett, egyetlen vereségét a 2014-es US Open elődöntőjében szenvedte el medjugorjei riválisától.

A nyolcadik összecsapás nyitott tető alatt kezdődött a centerpályán. A kiválóan fogadó svájci sztár 2:2-nél elvette ellenfele adogatását, a megilletődött Cilic 3:5-nél ismét elbizonytalanodott, és egy kettős hibával elbukta a 37 perces játszmát.

A második szettben a horvát rögtön elvesztette a szerváját – immár harmadszor –, majd 0:3-nál a szünetben elsírta magát, és az orvosokkal konzultált. A játéka továbbra sem javult, egyre többet rontott, egy újabb bréket követően pedig Federer könnyedén kiszerválta a játszmát.

A harmadik felvonás előtt Csilics ápolást kért a talpa miatt, ennek eredményeként váratlanul kiegyenlített lett a meccs, mígnem a rákapcsoló Federer 3:3-nál ismét brékelt. Innen már nem volt visszaút a horvát számára, aki 1–1-re rontotta mérlegét a GS-döntőkben. A találkozó 1 óra 42 percig tartott.   

A svájciak büszkesége begyűjtötte nyolcadik wimbledoni serlegét, ezzel az örökranglista élére ugrott, s 19. GS-címével egyben tovább javította saját rekordját. A 2007-es Australian Open után ez volt a második GS-diadala, amelyet szettveszteség nélkül ért el.

Federer pályafutása 93. tornáját nyerte meg, londoni trófeája mellé 2,2 millió fontot kapott.

*

A brit Jamie Murray (az egyesben világranglista-vezető Andy bátyja) és a svájci Martina Hingis nyerte meg a vegyespárosok versenyét a wimbledoni teniszbajnokságon, a döntőben 6:4, 6:4-re legyőzve a Henri Kontinen, Heather Watson (finn, brit) duót.

A 36 éves Martina Hingis hatodszor nyert Grand Slam-tornát vegyespárosban, így összesen már 23-szoros GS-bajnoknak mondhatja magát. Wimbledonban minden próbán diadalmaskodott: egyesben (1997), párosban (1996, 1998 és 2015), továbbá vegyespárosban (2015, 2017). Jamie Murray négyszeres GS-bajnok kétszer férfi párosban (tavaly az Australian és a US Openen), kétszer pedig vegyesben (2007-ben a szerb Jelena Jankovics oldalán és most).

Döntős eredmények:

Férfi egyes: Federer (svájci, 3.)–Csilics (horvát, 7.) 6:3, 6:1, 6:4.Vegyespáros: J. Murray, Hingis (brit, svájci, 1.)–Kontinen, Watson (finn, brit) 6:4, 6:4.


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Johannis: Dragneának el kell tűnnie a ...
Vb-2018: Drámai mérkőzésen nyert a ...
Eckstein-Kovács Péter kilép az RMDSZ-ből

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ