Wimbledon: Roger Federer kivágná a huszonegyet

Wimbledon: Roger Federer kivágná a huszonegyet
Roger Federer (a képen) 21. Grand Slam-trófeájáért száll harcba a hétfőn elrajtoló 133. wimbledoni teniszbajnokságon, amelynek Fucsovics Márton és Babos Tímea révén két magyar résztvevője lesz. Egyesben hat román női és egy férfi teniszező száll versenybe.

A 2010-ben junior bajnok Fucsovics 2017-ben még szabadkártyával, tavaly viszont már az ATP-rangsor 50. helyezettjeként alanyi jogon volt tagja az elitmezőnynek, melynek első fordulójában kikapott a francia Julien Benneteau-tól. A 27 éves Fucsovics – aki jelenleg is 50. a világranglistán – már két hete a brit fővárosban tartózkodik, a Queen’s Clubban rendezett felvezető versenyen az első fordulóban kikapott. A füvespályás szezon elején, Stuttgartban viszont a negyeddöntőig menetelt, ahol a korábbi wimbledoni döntős kanadai Milos Raonic állította meg.   

A női világranglistán 124. Babos egy éve a nyitókörben alulmaradt az ukrán Leszja Curenkóval szemben, idén már selejtezőre kényszerült nyolcadik Wimbledonján, és az első fordulóban rögtön alulmaradt a német Sabine Lisickivel szemben.

Babos a párosok mezőnyében a francia Kristina Mladenoviccsal az oldalán első kiemeltként vág neki a viadalnak, vegyespárosban pedig Fucsoviccsal együtt szerepel.

A selejtezőben Bondár Anna és Stollár Fanny is érdekelt volt, de mindketten búcsúzni kényszerültek, így 20 Grand Slam-torna után először nincs magyar női teniszező a főtáblán egyesben.

A férfiaknál Balázs Attila volt érdekelt a selejtezőben, amelynek harmadik fordulójáig jutott, ott azonban vereséget szenvedett a spanyol Marcel Granollerstől.

A nőknél az egyéniben 23-szoros Grand Slam-győztes Serena Williams gyenge szezont fut, a Roland Garrost megelőző három tornáján egészségi problémák miatt visszalépett, majd Párizsban a 32 között kiesett (most a 11. kiemelést kapta, a nyitókörben olasz ellenféllel, Giulia Gatto-Monticone ellen lép pályára). A világranglistán második japán Naomi Oszaka – saját bevallása szerint – még idegenül mozog a gyepen, ezt mutatja, hogy a birminghami ráhangoló tornán csak a nyolcaddöntőig jutott (első ellenfele a kazah Julia Putyinceva lesz). Nagy kérdés, hogy a Garros-bajnok és most a WTA-rangsort vezető ausztrál Ashleigh Barty mire képes füvön, s a címvédő Angelique Kerber mellett a volt WTA-éllovas Simona Halep, valamint a kétszeres wimbledoni győztes cseh Petra Kvitova is hullámzóan teljesít 2019-ben.

A férfiaknál a tavalyi torna a világelső Novak Djokovics diadalmenetéről szólt, a 32 éves szerb játékos azóta a US Openen és Melbourne-ben sem talált legyőzőre, így 16. GS-címéért lép pályára Londonban. Legnagyobb kihívója a 20 Grand Slam-trófeával rekorder és vasárnap Halléban tizedszer győztes Roger Federer lehet, de az immár 12-szeres Garros-bajnok Rafael Nadal is esélyesnek számít. A volt világelső – aki tavaly emlékezetes, kétnapos meccsen kapott ki Djokovicstól az elődöntőben – párizsi sikere óta mindazonáltal egyetlen tétmeccset sem vívott.

Tizenöt éves teniszező jutott a főtáblára

A profi érában a mindössze 15 éves Cori Gauff lesz a legfiatalabb játékos, aki a selejtezőből főtáblára küzdötte magát a wimbledoni teniszbajnokságon. A női világranglistán 301. amerikai tehetség azzal jutott a 128 fős mezőnybe, hogy a kvalifikáció harmadik körében 6:1, 6:1-re felülmúlta a belga Greet Minnent, aki 129. a rangsorban.

„Én voltam az esélytelenebb, így csak élvezni akartam a játékot” – mondta a Roland Garros tavalyi junior bajnoka, aki a wimbledoni selejtezőben is csak szabadkártyával indulhatott.

Gauff elárulta, egy álma válna valóra, ha a Williams nővérek egyikével játszhatna, mivel Serena és Venus a példaképei. S ez teljesült: a sorsolás értelmében a 39 esztendős Venusszal mérkőzik a nyitókörben.

Legutóbb 2009-ben a brit Laura Robson szerepelt 15 évesen a wimbledoni főtáblán, de ő szabadkártyával indult.

Egy ágon Nadal és Federer

Pénteken kisorsolták a 2019-es wimbledoni teniszbajnokság főtáblájának párosítását. A címvédő, s egyébként négyszeres bajnok szerb Novak Djokovics a német Philipp Kohlschreiber ellen kezd, Roger Federer és Rafael Nadal pedig azonos ágra került – ez azt jelenti, hogy az elődöntőben találkozhatnak. Fucsovics Márton az osztrák Dennis Novakkal meccsel az első körben.

Az egyesben egyetlen magyar főtáblás, Fucsovics Márton a világranglistán 105. Dennis Novakkal találkozik az első fordulóban – korábban még egyszer sem játszottak egymással. A mérkőzés győztese a második körben a Frances Tiafoe (amerikai)–Fabio Fognini (olasz, 12.) meccs győztesével játszik.

A világelső Djokovics Philipp Kohlschreiberrel kezd, akivel eddig tizenkétszer találkozott karrierje során, és tízszer legyőzte. Idén háromszor meccseltek, Indian Wellsben a ranglistán 57. német játékos győzött, Monte-Carlóban és Rómában salakon viszont a szerb. Djokovics a nyolcaddöntőben Gaël Monfilsszal, a negyeddöntőben Sztefanosz Cicipasszal, az elődöntőben pedig tavalyi finálés ellenfelével, Kevin Andersonnal nézhet szembe.

Rafael Nadal – aki a selejtezőből feljutó Juicsi Szugitável kezd – a második fordulóban az ausztrál Nick Kyrgiosszal találkozhat, Roger Federer a dél-afrikai Lloyd Harris ellen kezd a főtáblán – a spanyol és a svájci klasszis az elődöntőben csaphat össze, ha mindketten eljutnak odáig. Előbbi kétszer, utóbbi nyolc alkalommal lendíthette magasba a „salátsátálat”.

A női világelső Ashleigh Barty Szaj-szaj Csenggel ellen kezd a főtáblán, a kiemelés alapján a negyeddöntőben a címvédő Angelique Kerberrel – akinek honfitársa, Tatjana Maria lesz az első ellenfele – találkozhat.

Román részről Marius Copilnak kevésbé szerencsés volt a sorsolása, mert az első ellenfele a 26. favorit argentin Guido Pella. A világranglistán jelenleg 84. aradi teniszező már negyedik wimbledoni részvételénél tart, de eddig még nem sikerült túljutnia az első fordulón. Eddigi egyetlen mérkőzésüket a dél-amerikai nyerte 2015-ben egy németországi challenger tornán.

A román női kontingens legjobbja, Simona Halep 7. kiemelt, és Alekszandra Szasznovics (37. a világranglistán) ellen kezdi meg a sorozatot. Az eastbourne-i negyeddöntős konstancai teniszező és fehérorosz ellenfele először vív egymással párharcot. Halep tavaly a harmadik fordulóig jutott, londoni legjobbja a 2014-es elődöntő.

Mihaela Buzărnescu (47.) a nyitókörben az amerikai Jessica Pegula (74.) ellen kezd. A két román lány továbbjutás esetén a második fordulóban egymás ellen játszik. A 31 éves bukaresti teniszező tavaly először indult Wimbledonban, s rögtön a harmadik fordulóig jutott, hat évvel fiatalabb ellenfele először főtáblás a londoni vetélkedőn, kettőjük sem hozta össze eddig még a sors.

A selejtezőket teljesítő 26 éves Ana Bogdannak (134.) nem könnyű a feladata: ellenfele a magyar származású, brit színekben versenyző, két évvel idősebb Konta Johanna lesz, akit a szervezők a 19. helyen emeltek ki. Bogdan 2017-ben a második fordulóig jutott, ugyanebben az esztendőben mostani ellenfele elődöntőt játszott, eddigi egyetlen összecsapásukat Konta nyerte Marokkó fővárosában, Rabatban.

A 29 esztendős Sorana Cârsteának (76.) is favorit jutott, a 17 éves amerikai tini, Amanda Anisimova személyében. Utóbbi először főtáblás, s rögtön 25. kiemeltként kezd. Sorana eddig háromszor jutott el a harmadik fordulóig Wimbledonban, utoljára 2017-ben.

Két 31 éves teniszező csap össze a nyitókörben, a Ilkey-ben múlt héten ITF-tornagyőztes Monica Niculescu (113., a döntőben Babos Tímeát győzte le) szabadkártyát kapott a szervezőktől, Fortunától pedig német ellenfelet Andrea Petkovic (70.) személyében. Monica a füvespályás Grand Slam-tornán 2015-ben nyolcaddöntőig menetelt, kettőjük párharca 3–3-ra áll, de a román lány juniorként még kétszer legyőzte.

A 21 éves Elena-Gabriela Ruse (177.), a kolozsvári Székely András tanítványa sorozatban második alkalommal főtáblás Wimbledonban, miután átverekedte magát a selejtezőfordulókon, most neki is német ellenfél jutott, a 18. favorit, 9 évvel idősebb Julia Görges.