Újítás és hagyomány a Román Operában
Vissza

Újítás és hagyomány a Román Operában

Két külön világot jelenít meg a kolozsvári Román Opera következő balett-bemutatója: a február elsején, pénteken 18,30 órától színre kerülő két egyfelvonásos balett Pavel Rotaru, az operaház koreográfusának alkotása. A produkció első felében az angol The Art of Noise elektronikus zenét játszó együttes zenéjére készült City Beat egyfelvonásos táncjátékot, míg a második részben Bizet–Scsedrin: Carmen című balettjét mutatják be a 2019-es év első premierjeként.

Az a tény, hogy ezt a két egyfelvonásost egy estén láthatja a közönség, a Román Opera és a koreográfus közötti együttműködésnek tudható be – derült ki a bemutató kapcsán megrendezett mai sajtótájékoztatón.

Pavel Rotaru elmondta: a City Beat  produkció nagyvárosi életképekből tevődik össze, amelyekben főszerepet kap a drogkereskedelem és a prostitúció. A darabot már 1994-ben nagy sikerrel mutatták be Amerikában, most pedig Kolozsváron is megtekinthetjük. A klasszikus és a modern balettet ötvöző előadásnak zeneileg van egy dzsesszes vonulata is. Az öt fő- és több mellékszereplőt felvonultató darab a kábítószer elleni harcot helyezi előtérbe. A mű során több fiatal életpályájának alakulását követhetjük végig, akik végül különböző utakat választanak. Sajnos, a darab végkifejlete nem a boldogság, mivel egy tragikus motorbaleset szétdúlja a fiatalok álmait.

Valentin Codoiu díszlet- és jelmeztervező szerint a City Beat-ben a mű által sugallt hangulatok ragadták meg a figyelmét, a táncosok pedig ezeket a hangulatokat próbálják a tánc nyelvén tolmácsolni a közönségnek. Az első produkció éles ellentétben áll a másodikkal, azaz a Carmen balett-változatával, amelyet mediterrán életérzés hat át.

Katerina Torp balerina elmondta: mindkét részben játszik, számára a kihívást az jelentette, hogy valósítsa meg az első darabban a klasszikus és a modern balett közötti összhangot.  Andreea Jura és Dan Haja táncosok szerint az első mű több meglepetést is tartogat a közönség számára, ezért is érdemes megtekinteni az előadást.

 

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megkezdődött a Trump elleni eljárás ...
Megvizsgálják, gyűlöletbeszédnek ...
Érzelmek háborúja… avagy mi rejlik az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ