Tavaszi időpontra költöztetik a Francia Filmek Fesztiválját
Vissza

Tavaszi időpontra költöztetik a Francia Filmek Fesztiválját

Az 1968-as májusi franciaországi események 50. évfordulója alkalmából idén a megszokott őszi időpont helyett tavasszal, április 24. és május 6. között szervezi meg a Francia Intézet a 22. Francia Filmek Fesztiválját Románia 9 városában, köztük Kolozsváron – olvasható a kolozsvári Francia Intézet szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.

A fesztivált április 24-én Serge Bozon Madame Hyde című filmje nyitja meg Bukarestben, a kolozsvári vetítések május 3–6. között, a Győzelem moziban zajlanak. A kolozsvári rendezvényt május 3-án, csütörtökön este 8 órától Julien Hallard Comme des garçons című debütfilmje nyitja meg. A vetítésen jelen lesz a film egyik szereplőjét alakító Mona Walravens.

Az 1968-as májusi tüntetések teljes szimbolikájából inspirálódva döntöttek úgy a filmfesztivál szervezői, hogy tavaszra költöztetik a rendezvényt, és ezt nevezik ki a fesztivál „hivatalos évszakává”. Az akkori eseményeket Fókusz Május 68 eseménysorozatban mutatja be a fesztivál, amelynek során levetítik Romain Goupil Harmincévesen meghalni című dokumentumfilmjét (május 4-én, pénteken délután 3 órakor), megnyitják a kolozsvári La Cave-ben Philippe Gras Au cœur de mai 68 című fotókiállítását (a tárlat május 2–11. között látogatható), illetve vetítik a 68 májusa, egy furcsa tavasz című dokumentumfilmet.

Kolozsváron is látható a fesztivál versenyszekciójába meghívott hat alkotás. A szervezők idén hat fiatal, debüt- vagy másodikfilmes rendező produkcióit válogatták be a versenyszekcióba, amelyek a francia mozi új vonalát mutatják be – olvasható még a közleményben.

A Panoráma szekcióban a legjobb kortárs francia filmeket mutatják be, olyan produkciókat, amelyek elnyerték a kritikusok és a közönség tetszését a nagy filmfesztiválokon. A kolozsvári közönség láthatja Xavier Legrand Láthatás című drámáját (május 4-én, pénteken este 8 órától), amely elnyerte a Velencei Filmfesztivál legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlán díját és a San Sebastian-i Filmfesztivál közönségdíját. Szintén a szekcióban látható a fesztivált Bukarestben megnyitó Serge Bozon rendezés, a Madame Hyde (május 5-én, szombaton este 8 órától), amely a Berlinále Kritikusok hetén aratott sikert.

A Francia Filmek Fesztiváljának részletes programja elérhető a Francia Intézet honlapján (www.institutfrancais.ro).

(Borítókép: Jelenet a Madame Hyde című filmből. Fotó forrása: www.hollywoodreporter.com)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A szenátus elutasította a gyermekpénz ...
Román városnak akarják láttatni ...
Rollerezőket és bringásokat ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ