Lehet nevezni a Gopo-díjakra
Vissza

Lehet nevezni a Gopo-díjakra

Eddig több mint húsz, 2018-ban bemutatott román fikciós- és dokumentumfilm jogosult a 2019-es Gopo-díj jelölésre, tájékoztatott a Román Film Népszerűsítéséért Egyesület. Az Európában elismert országos filmgálák, mint a Goya, Cesar, BAFTA nyomán létrehozott Gopo-díjak a romániai filmesek teljesítményét ismerik el. A 13. Gopo Gálát 2019 márciusában tartják Bukarestben.

A díjra olyan alkotásokat jelölhetők, amelyeket Romániában, vagy román koprodukcióban, de romániai többséggel készítettek. A filmek csak akkor nevezhetők a díjra, ha Romániában is bemutatták, és a hazai mozik legalább egy hetet forgalmazták. A benevezés 2018. december 18 és 2019. január 19 között zajlik, romániai filmek producerei és alkotói a www.premiilegopo.ro weboldalon nevezhetik munkájukat. A verseny szabályzata a premiilegopo.ro/p/regulament linken érhető el.

A szervezők közölték, mely filmek jelölhetők a 2019-es év díjaira. Ezek között megtalálható a Pororoca (rendező: Constantin Popescu), amely nemzetközi bemutatója a san sebastiani filmfesztivál versenyszekciójában volt, az Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari (r.: Radu Jude) című rendezés, amelyet Románia jelölt a 2019-es Oscar-díjra, de olyan sikeres filmek is, mint a Charleston (r.: Andrei Creţulescu), Povestea unui pierde vară (r.: Paul Negoescu), Soldaţii. Poveste din Ferentari (r.: Ivana Mladenovic) vagy a Moromeţii 2 (r.: Stere Gulea). A jelölhető filmek listájára négy idén bemutatott dokumentumfilm is felkerült: a Fotbal Infinit (r.: Corneliu Porumboiu), România neîmblânzită (r.: Tom Barton-Humphreys), Licu, o poveste românească (r.: Ana Dumitrescu) és a Dacii liberi (r.: Andrei Gorgan, Monica Lazurean-Gorgan) szintén esélyes az elismerésre.

A kategóriánkénti jelöléseket egy szakemberekből álló előzsűri állítja össze, a gála előtt egy hónappal nyilvánosságra hozott filmlistát 600, a romániai filmiparban aktív szakember bírálja és szavazataival dönt, hogy jövőre mely filmek kaphatják meg a szobrocskákat.

A 2019-es Gopo Gálát a Román Film Népszerűsítésért Egyesület szervezi, partnerségben az Urbán Film és Kultúra Egyesülettel, a Román Nemzeti Filmközpont és a Babel Communications támogatásával.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ne aggódjatok
Dévai kórház: 14 napig nem megy be, és ...
Elkezdődött a maszkgyártás Romániában: ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ