Labdarúgás: Belgiumban bajnokot hirdettek
Vissza

Labdarúgás: Belgiumban bajnokot hirdettek

A Club Brugge csapatát hirdették ki a belga labdarúgó-bajnokság győztesének, miután a jelentősebb európai ligák közül elsőként csütörtökön itt törölték a sorozat további szakaszát.

A bruges-i együttes 15 pontos előnnyel állt az élen a második helyezett KAA Genttel szemben a koronavírus-járvány miatt márciusban felfüggesztett bajnokságban, amelyből már csak egy forduló lett volna hátra a rájátszás megkezdése előtt.

A Club Brugge egy évvel korábban másodikként zárt a KRC Genk mögött, amely most hetedik volt a bajnoki idény félbeszakításakor.

Az ezüstérem 29 forduló alapján a Gentnek, a bronz a Charleroi-nak jutott, a negyedik pedig a Bölöni László edzette Royal Antwerpen lett. A győztes Bajnokok Ligája-főtáblás, a második BL-selejtezős, a harmadik Európa Liga főtáblás, míg a negyedik El-selejtezős lesz.

A profi liga vezetőségének friss döntését április 15-én még jóvá kell hagynia a felső két osztály 24 csapatának, de közülük 17 már múlt héten a szezon lezárását szorgalmazta.

A döntés egy nappal azután született, hogy az európai szövetség azt javasolta a ligák vezetőinek, akkor is próbálják befejezni az idényt, ha ehhez még augusztusban is játszani kell.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) ugyanis arra kérte tagjait, a nemzeti szövetségeket, illetve a klubokat, hogy amíg esély mutatkozik, törekedjenek a 2019–2020-as bajnoki szezon befejezésére. Az UEFA az Európai Klubok Szövetségével és az európai ligákat tömörítő szervezettel közösen abban bízik, hogy júliustól folytatni lehet a labdarúgást.

A kontinensen egyelőre nincs egyetértés a „Hogyan tovább?” kérdésben, az angol Premier League vezetői például akár Kínában is hajlandóak lennének folytatni, amint az lehetséges és biztonságos, viszont a belgák mellett a hollandok is erősen fontolóra vették a lefújást, az UEFA szerint azonban a bajnokságok lezárása elhamarkodott és nem indokolt jelenleg.

Az UEFA-tájékoztatás ugyanakkor kitér rá, hogy a Club Brugge ily módon elvesztheti helyét a Bajnokok Ligájában és 30 millió eurós bevételtől eshet el, mert „az európai klubsorozatokban való részvételt a teljes bajnokságok végén a sporteredmények alapján” határozzák meg, a korai befejezés pedig felveti ezen feltétel teljesülésének a hiányát.

A helyzet azért is különösen nehéz, mert július–augusztusi folytatás esetén a következő szezont azonnal el kellene kezdeni, és a 2021-es foci Eb miatt májusig be is fejezni.

Az UEFA május közepén tervezi összeállítani a futballnaptárat, és csak abban az esetben támogatná a 2019–2020-as szezon befagyasztását, ha az akkori állás szerint nem mutatkozna hely, idő és lehetőség az előző szezon mérkőzéseinek megrendezésére. „Ez legyen a legvégső opció” – írták.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Találkozások Máriával
Milyen szabályok érvényesek a vendéglők ...
Magyar NB I., 26. forduló: Őrzi előnyét ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ