Focihírek röviden

A FIFA UTÁN AZ UEFA IS PÉNZT OSZT A TAGSZÖVETSÉGEKNEK

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 236,5 millió eurót bocsátott 55 tagszövetsége rendelkezésére, hogy ezzel enyhítse a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeket. A szervezet hétfői közlése szerint minden tag 4,3 millió eurót kap egy célzott fejlesztési területekre elkülönített alapból, de úgy döntött, hozzájárul, hogy s szövetségek „saját prioritásaik szerint használják fel a világjárvány hatásai miatt”.

Az UEFA korábban előrehozta a válogatott játékosokat foglalkoztató kluboknak szánt 70 millió euró kifizetését is. Múlt héten a nemzetközi szövetség, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) jelentette be, hogy minden tagországának 500 ezer dollárt utal a koronavírus-járvány ideje alatt felvetődő működési költségek fedezésére, előrehozva a támogatás júliusi részletét.

JÚNIUS 8-TÓL FOLYTATÓDHAT A PREMIER LEAGUE

Két angol labdarúgócsapat, az Arsenal és a Brighton & Hove Albion FC is megnyitotta játékosai előtt az edzőközpontját hétfőn, pénteken pedig döntés születhet a Premier League június 8-i folytatásáról. A beszámolók szerint a futballisták külön, egymástól kellő távolságot tartva edzettek a létesítményekben. A BBC honlapja szerint az már most biztosra vehető, hogy a szezonból hátralévő 92 mérkőzésen nem lesz néző. Az idényt július végéig szeretné befejezni a PL vezetősége, ehhez pedig júniusban folytatni kellene a küzdelmet, így az együtteseknek legkésőbb május 18-án újra kell kezdeniük a csapatedzéseket.

DÁRDAI PÁL KÖZÉPSŐ FIA FELKERÜLT A HERTHA ELSŐ KERETÉBE

Dárdai Pál első szülött fia, Palkó után középső gyermeke, Márton is felkerült a Hertha Berlin SC labdarúgócsapatának első keretébe. A Bild című német napilap számolt be arról, hogy a berlini klub négy fiatal játékossal töltötte fel keretét, köztük a 18 éves Dárdai Mártonnal. A fiatal játékosról azt írták, belső védőként bevethető, erős bal lába van, és jól segíti a támadások felépítését. Hozzátették, tagja az U18-as német válogatottnak, igazi vezér. A korábbi magyar szövetségi kapitány több mint négy éven át volt a Hertha vezetőedzője, és nemrég jelentették be, hogy újra a klub utánpótlásában dolgozik.

MÉGSEM SZAVAZTAK A BELGA KLUBOK A SZEZON LEZÁRÁSÁRÓL

A belga labdarúgóklubok elhalasztották a szezon lezárását jóváhagyó szavazást, amelyet hétfőre terveztek. Európában elsőként a belga bajnokságot nyilvánították befejezettnek április 2-án, egy „kiskapu” azonban nyitva maradt, miszerint ezt a döntést még jóvá kell hagynia a felső két osztály 24 csapatának. A klubok úgy döntöttek, hogy egy héttel tolják el a voksolást, mert május 4-ére tisztább lehet a kép, hogy az ország miként enyhít a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat, s ezáltal jobban láthatják, mikor lehetne esetleg újraindítani a bajnokságot. A Club Brugge 15 pontos előnnyel állt az élen a második helyezett Genttel szemben a koronavírus-járvány miatt márciusban felfüggesztett bajnokságban, amelyből már csak egy forduló lett volna hátra a rájátszás megkezdése előtt. Az ezüstérem 29 forduló alapján a KAA Gentnek, a bronz a Charleroi-nak jutott, a negyedik pedig a Bölöni László edzette Royal Antwerpen lett. A győztes Bajnokok Ligája-főtáblás, a második BL-selejtezős, a harmadik Európa Liga főtáblás, míg a negyedik EL-selejtezős lesz, amennyiben megszavazzák a klubok a lezárást.