Koprodukcióval folytatódik a Tranzíciók-program
Vissza

Koprodukcióval folytatódik a Tranzíciók-program

A kisinyovi teatru-spălătorie és a stuttgarti Theater Rampe Mária Evangéliuma (Evanghelia după Maria) című előadásával folytatódik december 13-án, pénteken a Tranzit Alapítvány euroregionális kortárs előadóművészeti programja. A Tranzíciók a hazai vagy a környező országokban készült előadásokkal a kisebbségi és marginalizált csoportok aktuális társadalmi problémáit tematizálja, egy közös euroregionális szövegkörnyezetben.

A december 13-án, pénteken este 8 órától, a Tranzit Házban (Malom/Baritiu utca 16 szám) látható előadás szövegkönyvét Nicoleta Esinencu írta, a produkció létrejötte a Who Run the World projekthez köthető, amelynek során a szerző két szöveget írt (Mária Evangéliuma, Lilith Apokalipszise), ezeket a stuttgarti Theater Rampeval együttműködve vitték színre, olvasható a szervezők közleményében.

„Kezdetben volt az ige, és az ige volt a biblia, és a biblia propagandává vált. A propaganda pedig – egy gépezetté. Nicoleta Esinencu szövegei a valaha írt legjobb propagandaanyagot, vagyis a bibliát használják fel olyan saját propaganda előállítására, amely képes mozgósítani a nőket az igazságtalanság elleni harcukban. Ádámot megbuktatták, az istent behelyettesítették. A szövegek a biblia két disszidensét, Mária Magdolnát és Lilithet ünneplik. Ők testesítik meg a kezdetet és a véget, az Evangéliumot és az Apokalipszist. Büntető, felszabadító, dühös és könyörületes istenségek ők”, derül ki a közleményből.

A két bibliai nőalak története mellett a világ különböző részein élő, különböző társadalmi osztályokhoz tartozó, különböző életkorú és a patriarchális rendszerrel szemben álló nő története elevenedik meg.

Az előadás a kisinyovi teatru-spălătorie és a Theater Rampe közös produkciója, fellépnek: Doriana Talmazan és Kira Semionov.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Radu Jude-retrospektív Frankfurtban
Meghaladta a 25 ezret az ismert aktív ...
Kovács Gergely gyulafehérvári érsek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ