Egy svájci fotós képei az ’56-os forradalomról
Vissza

Egy svájci fotós képei az ’56-os forradalomról

A Fortepan rovata a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ honlapjára költözött, szeptember 18-tól kezdve pedig minden pénteken közzétesznek egy fotóválogatást és annak történetét a Heti Fortepan blogon, amely a hetifortepan.capacenter.hu weboldalon érhető el. Ezúttal Jack Metzger eddig ismeretlen, Budapesten, Győrben és Svájcban készült 1956-os képeinek összeállítását tekinthetnek meg az érdeklődők.

„1956. október végén konvojban érkeztek Hegyeshalomhoz a nyugati újságírók, hogy átlépjenek az éppen széthúzott vasfüggönyön, és tudósítsanak a magyar felkelésről. Így jött át egy svájci fotós, Jack Metzger is, aki a következő napokban Győrtől Budapestig fotózott gyászt, hősiességet, mámort és vagányságot. A forradalom ismeretlen képei: Metzger 1956-os felvételei most először Magyarországon, a Fortepanon” – olvasható a cikk bevezetőjében.

Kézen fogva sétáló férfi és női harcos az Üllői úton

Az érdeklődők a Heti Fortepan weboldalán tekinthetik meg a teljes összeállítást, amelynek képeit Virágvölgyi István válogatta, szövegét pedig Kolozsi Ádám írta.

(Borítókép: Három harcos a József körút 82. előtt a Práter sarka után a Corvin köz felé nézve. Fotók: Fortepan / ETH Zürich / Comet Photo AG / Jack Metzger) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

OLVASÓINK FIGYELMÉBE – ÜNNEPI ...
Hamilton nyert, Grosjean rémes ...
Ó, jöjj, Napkelet, Szent Virradat; ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ