Borzalom pasztell-színekben – Heti Fortepan rovat

Borzalom pasztell-színekben – Heti Fortepan rovat
A Fortepan rovata a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ honlapjára költözött, szeptember 18-tól kezdve pedig minden pénteken közzétesznek egy fotóválogatást és annak történetét a Heti Fortepan blogon, amely a hetifortepan.capacenter.hu weboldalon érhető el. Ezúttal egy osztrák náci könyvelő, Walter Genewein színes fényképein keresztül tárulnak elénk a łódźi gettó mindennapjai.

„1987-ben egy névtelen eladó 400, addig ismeretlen fényképet vitt be egy bécsi antikváriumba. A fotókon a világháború második legnagyobb gettójának színes felvételei, a lengyelországi Łódź szögesdrót mögötti zárt világa volt látható. A 200 ezer emberrel telezsúfolva nyomorgó, német nevén Litzmannstadt gettó hétköznapjai, ezúttal szép fakó színekben, a melleken sárga Dávid-csillaggal, vöröslő horogkeresztes zászlók alatt” – olvasható a cikk bevezetőjében. A gyűjteményt különlegessé teszi, hogy ez az egyetlen ismert és fennmaradt színes fotósorozat egy gettóról. Az viszont kérdéses, hogy mennyire tükrözik ezek a fényképek a ma már ismert valóságot, hiszen, ahogy a cikkben olvasható: „Ami Walter Genewein képeiről a leginkább hiányzik, az az Endlösung, a végkifejlet, ami felé a gettólét csak egy ideiglenes állomás volt.”

Az érdeklődők a Heti Fortepan weboldalán tekinthetik meg a teljes összeállítást, amelynek képeit Virágvölgyi István válogatta, szövegét pedig Kolozsi Ádám írta.

(Borítókép: Gyerekek várakoznak a gettó népkonyhájánál. Fotó: Fortepan/Walter Genewein)