Heti Fortepan: a háború és a magyar kórházvonatok egy doni fotós fényképein

Heti Fortepan: a háború és a magyar kórházvonatok egy doni fotós fényképein
Amióta a Fortepan rovata a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ honlapjára költözött, minden pénteken közzétesznek egy fotóválogatást és annak történetét a Heti Fortepan blogon. A sorozat múltheti részében a második világháború és a magyar kórházvonatok elevenednek meg „egy segíteni akaró kisember perspektívájából”.

„A II. világháborús keleti frontról 12 vöröskeresztes vonat hozta haza százával, ezrével a magyar sebesülteket, miközben a szerelvények maguk is ki voltak téve a folyamatos támadásoknak. Egy szabolcsi főhadnagy, a hadtáposként szolgáló Reményi József képein nemcsak a kórházvonatok kevéssé ismert valósága elevenedik meg, de a megszállók és a helyi lakosság kapcsolata, valamint a zsidó munkaszolgálatosok sorsa is láthatóvá válik. Háború egy segíteni akaró kisember perspektívájából” – olvasható a cikk bevezetőjében.

Az összeállítás – amelynek szövegét Kolozsi Ádám írta, fényképeit pedig Virágvölgyi István válogatta – teljes egészében ide kattintva olvasható a hetifortepan.capacenter.hu honlapon .

Borítókép: Fortepan/Reményi József