Összekötnek és átformálnak – Budapestet a hídjai alakították mai képére

Összekötnek és átformálnak – Budapestet a hídjai alakították mai képére
Amióta a Fortepan rovata a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ honlapjára költözött, minden pénteken közzétesznek egy fotóválogatást és annak történetét a Heti Fortepan blogon. A sorozat legutóbbi részében Budapest hídjai kerülnek középpontba.

„Budapest történetét gyönyörűen ki lehet olvasni a hídjaiból. Ahogy fejlődött, növekedett a város, úgy jelentek meg az újabb és újabb kapcsolatok a Duna két partja között. Minden hozzájuk kötődő esemény – legyen az rombolás, újjáépítés, elhanyagolás, megújulás vagy akár csak a forgalmi rend változása – indikátora annak, mi történik éppen a fővárosban. Ám ezek a mérnöki alkotások nem csak következményei Pest és Buda fejlődésének, de időről időre motorjai is annak. Egy új híd nemcsak kielégítette a szükségleteket, de jókora területeken át is alakította utána a várost. Ennek a bemutatásához válogattunk képeket a Fortepan archívumából, annak apropóján, hogy nemrég megnyílt Budapest Főváros Levéltárában a Budapest – a város és hídjai című kiállítás” – olvasható a cikk bevezetőjében.

Az összeállítás – amelynek szövegét Zubreczki Dávid írta, fényképeit pedig Virágvölgyi István válogatta – teljes egészében ide kattintva olvasható.

Borítókép: Légi fotó középpontban a Margit híddal és a Margit-sziget a lehajtóval 1930 körül. Fotó: Fortepan/TEHTUBE