Formabontó klasszikus - Tóth József Füles reklámplakátjai

Formabontó klasszikus - Tóth József Füles reklámplakátjai
A Fortepan rovata a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ honlapjára költözött, szeptember 18-tól kezdve pedig minden pénteken közzétesznek egy fotóválogatást és annak történetét a Heti Fortepan blogon, amely a hetifortepan.capacenter.hu weboldalon érhető el.

Ezúttal az idén nyolcvan éves Tóth József Füles fényképész mesél a Fortepanra felkerült, 1970-80-as években készült humoros reklámplakátjairól, amelyekkel mondhatni új műfajt teremtett.

„A műterem a mosókonyhában volt, a (sztár)manökenek saját magukat sminkelték és Photoshop híján fénykép csak arról születhetett, ami ténylegesen összerakva, legyártva ott állt a kamera előtt” – olvasható a cikk bevezetőjében. 

Borítóképen a Videoton autórádió reklámplakátja látható, amelynek keletkezésére Tóth József Füles így emlékezett vissza: „Az autórádiót népszerűsítő kép arról mesél, hogy milyen »tudatos« is a fényképezés... Szereztem egy autót, ruhákat, időpontot Kristyán Judit modelltől, és elmentünk a Zsámbéki-medencébe. Beállítottam a kocsit, a fényeket, a szereplőket, de a képbe váratlanul belerobogott egy motoros. Akkor és ott káromkodtam, újracsináltuk az egészet, de amikor előhívták a képeket, rájöttem, hogy épp a motoros kocka a tökéletes.” 

Az érdeklődők a Heti Fortepan weboldalán tekinthetik meg a teljes összeállítást, amelynek képeit Virágvölgyi István válogatta, szövegét pedig Lukács Zsolt írta.