Egy kép minden kerületből – Heti Fortepan rovat
Vissza

Egy kép minden kerületből – Heti Fortepan rovat

A Fortepan rovata a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ honlapjára költözött, szeptember 18-tól kezdve pedig minden pénteken közzétesznek egy fotóválogatást és annak történetét a Heti Fortepan blogon, amely a hetifortepan.capacenter.hu weboldalon érhető el. Ezúttal Budapest kerületeiről tekinthetnek meg egy összeállítást az érdeklődők az immár Pro Urbe Budapest díjas Fortepan közösségi fotóarchívumból.

„Fennállásának tízedik évfordulóján a Fortepan Pro Urbe Budapest díjat kapott a Fővárosi Közgyűléstől 2020. november 17-én. A jelölések többek között a II. és az V. kerületi polgármesterektől érkeztek – a Fortepan, mint a nemzeti emlékezet szívós építgetője úgy tűnik a fővárosi megosztottság csökkentéséhez is hozzájárulhat. Közösségi archívumunk minden harmadik képe Budapesten készült. A díj alkalmából körülnéztünk 48 ezer fővárosi képünk között és meglepődtünk: nem gondoltuk, hogy ekkora különbség van az egyes kerületeket ábrázoló képek száma között. Míg a XXIII. kerületet jelenleg csak 16 kép mutatja, a rekorder VIII. kerületről 6673 felvételt lehet letölteni” – olvasható a cikk bevezetőjében.

Az érdeklődők a Heti Fortepan weboldalán tekinthetik meg a teljes összeállítást, amelynek szövegét írta és a képeit válogatta Török András, a Fortepan menedzsere, várostörténész és útikönyvíró.

A borítókép a XI. kerületet, az egykori Szentimrevárost bemutató gyűjtemény egyik fotója, amelyről így írnak a cikkben: "A Fortepan sok képe egy-egy település arcának alapvető változásairól tanúskodik. Mint például a fenti 1926-os felvétel, amely ismeretlen fotográfus képe. Ezen még nyoma sincs a Horthy Miklós hídnak (a későbbi Petőfi híd), amelyet 1932 és 37 között építettek fel. A mai Lágymányos helyén egy méretes tó volt. Ezt a Műegyetem építéskor kezdték fokozatosan feltölteni. Az új híd építése után a folyamat felgyorsult. Az ide épült egyedi lakótelep több lépésben, 1954 és 1965 között épült meg."


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tőkés László: az RMDSZ nem használta ki ...
Új szakmai egyesületet alapítottak a ...
KÓTA-életműdíjat kapott Szép Gyula

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Fejetlenség az oltási platformon, ...
  • Körvonalazódik a vakcinaútlevél: ...
  • Egy tonna bronz emléke
  • Egy tonna bronz emléke
  • VIDEÓRIPORT – Így zajlik az ...