EducaTIFF az Iskola másként héten
Vissza

EducaTIFF az Iskola másként héten

A legfiatalabbaktól a végzős középiskolás diákokig mindenki talál kedvére való filmet a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) EducaTIFF nevű, diákoknak szóló filmszínháznevelő rendezvényén. A szervezők még a magyar kisdiákokra is gondoltak, magyar szinkronal ellátott film is helyet kapott a rendezvény programjában.

A 2009-ben útjára indított EducaTIFF-et kezdetben csak a filmes seregszemle ideje alatt rendezték meg, ám a mára már kibővült eseményt a fesztiválidőn kívül is megszervezik. Idén március 26–30. között, a Győzelem moziban zajlik az EducaTIFF – Iskola másként.

A tizedik kiadásához érkezett EducaTIFF célja, hogy felkeltse a diákok érdeklődését a világ minden szegletében készült filmek iránt, míg filmkritikaíró versenyükkel arra ösztönzik őket, hogy nyilvánítsák ki véleményüket egy-egy alkotásról.

A rendezvény 5 napja alatt összesen 10 oktatófilmet vetítenek, a szervezők szerint a kis-, az általános- és középiskolás diákok egyaránt találnak korosztályuknak megfelelő produkciót.

A legkisebbek (6 éven felüliek) két premiert láthatnak, őket az Aventuri fără pereche (The Oddsockeaters) és Nyuszi Péter című alkotásokra várják. A magyar anyanyelvű diákokra is gondoltak a szervezők, ők a Hihetetlen történet az óriás körtéről című film magyarul szinkronizált változatát nézhetik meg.

A nagyobbak számára az 1993 nyara (Summer of ’93), a Kerekeken (On wheels) és az Avril şi lumea prefăcută (April and the Extraordinary World) című filmeket vetítik, míg a középiskolás korosztálynak a Breaking News és az Atelierul (L’atelier) című alkotásokat ajánlják a szervezők.

A vetítések után a nézők beszélgetéseken is részt vehetnek, ezeket Daniel Iftene, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának oktatója, és Raluca Bugnar, az EducaTIFF koordinátora moderálja.

A rendezvényen íráskészségüket is kipróbálhatják a résztvevők, a Fiatal Filmkritikusok versenyre a megtekintett filmek közül bármelyikről írt jegyzettel jelentkezhetnek. A legjobb három írást beküldő diák könyvjutalomban részesül.

Az EducaTIFF – Iskola másként programra a 0743-307 087 telefonszámon, vagy az educatiff@ tiff.ro e-mail-címen lehet jelentkezni. A tanítók és tanárok, vagy azok a felnőttek, akik minimum 5 fős gyerekcsoportot kísérnek, ingyen mehetnek be a vetítésre.

(Borítókép: Jelenet a magyar szinkronnal ellátott Hihetetlen történet az óriás körtéről című filmből)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hány dózist igényelt Románia a ...
Visszatér a politikába Sorin Grindeanu
Amerikai elhárítás: Peking és Teherán ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ