Gondos

Borbála

Idén a Magyar Kultúra Napját a Helikon Bálint Tibor írónak szentelte. A Vallásszabadság Házában tartott eseményen bemutatták a Napsugár-könyvek sorozatban megjelent Robot Robi kalandjai című könyvet és a szerző emlékére 2022-ben szervezett emlékkonferencia előadásainak szerkesztett verzióját, a Bálint Tibor 90 – Textusok, kontextusok kötetet.
KultSzínTér
A Győzelem moziban vetítették Kolozsváron szerda este Moldovai Katalin első nagyjátékfilmjét, amely ékes példája annak, hány élet és kapcsolat mehet tönkre, ha mindenki a legjobb belátása szerint cselekszik. Az igaz történeten alapuló dráma után a közönség megismerhette a stáb munkáját, a rendezőt, a színészeket, és Adela Stan egykori tanárnőt, akinek esetéből ihletődött az alkotás.
KultSzínTér
A meghatottság indokolt – mondta az erdélyi magyar írónak, költőnek, műfordítónak szentelt estköszöntő beszédében Szántai János. Azoknak, akik esetleg úgy látogattak el az eseményre, hogy eddig nem ismerték Király László munkásságát, személyét, a nagyjából másfél órás rendezvény végére értelmet nyert a kijelentés.
KultSzínTér
Egyszarvú-koponyák, egymásra tornyosuló romok, lángok, háború. Ilyen képi világ tárul elénk, hogyha ellátogatunk a kolozsvári Szépművészeti Múzeumba szemrevételezni Jovián György első Bánffy-palotabéli kiállítását. A jelen gyűjtemény az Omnis rerum memoria (azaz világtörténelem) néven foglalja egybe a megtekinthető műveket.
KultSzínTér
A nemzeti identitás jellemformáló erővel bír, és erdélyi magyarokként jól ismerjük a kisebbségi lét mindennemű vetületét életünkre, érvényesülésünkre, viszont ezidáig lehet, nem hallottunk a megszokott létélményünkhöz hasonló, attól mégis eltérő történeteket. Ez könnyűszerrel pótolható Székely András Bertalan legújabb kötetének fellapozásával.
Közhír
A 23. Filmtettfeszt utolsó napján, a kolozsvári Művész moziban vetítették az idei Filmtett- workshop alkotótáborban készült rövidfilmeket, összesen tizenkettőt, amelyből hat animáció. A Nyárádszentlászlón készült művek változatos kivitelezéssel, különböző műfajokban szórakoztatták nézőiket, és különös módon a nevettetésben thriller vitte a pálmát.
KultSzínTér
Egy animációs vállalkozás mindig teremtésnek számít, akár újramesélésről, akár új, elképzelt világról beszélünk – nincs ez másképp a Kojot négy lelkével sem. Szombaton a Filmtettfesztre látogatók megnézhették Gauder Áron indián eredetmítoszát, az animációs csapat tagjaival zajló közönségtalálkozón pedig megismerhették Magyarország Oscar-jelölt filmjének teremtéstörténetét.
KultSzínTér
A szombati, Facebookon élőben közvetített (és egyben újranézhető) Filmtettfeszt díjátadón háromtagú zsűri értékelte a Filmgalopp verseny alkotásait, ezt pedig keretbe foglalta a kritikusoknak szánt Fám Erika, az erdélyi mozgófilmes szcénán aktívan szereplő filmes személyiségeknek járó Sárga Csikó-díj átadása. Előbbit Szabó R. Ádám, utóbbit pedig Lakatos Róbert kapta. A Filmgalopp verseny díjátadóján három alkotó részesült különféle elismerésekben. A közönség- és fődíjat Dénes Petra és csapata nyerte el a Szomszédok című dokumentumfilmmel, a zsűri különdíját Székely Péter tudhatja magáénak a Street-Legal alkotásáért, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság különdíját Szatmári Loretta vihette haza Preludiu című munkájáért.
KultSzínTér
A filmes érdekeltségű médiafogyasztók az utóbbi hónapokban bizonyára többször találkoztak a közösségi oldalak hírfolyamaiban a Barbenheimer-mémjelenséggel. Ez a kifejezés egyszerűen summázva azt takarja, hogy a Barbie és az Oppenheimer nagyjátékfilmek premierje egy napra – július 21-re – esett, amit az internet népe szívesen kifigurázott. De vajon tényleg csak ennyi értelme lenne ennek a fogyasztói marketingfogásnak?
KultSzínTér
Több mint kétezer fős tömeg gyűlt össze a kincses város főterén, hogy megnézze a filmfesztivál egyik „grálját”, az 1942-es Casablancát. A második világégés alatt készült romantikus dráma és a múlt századi amerikai humor még mindig megmozgatja a filmkedvelőket.
KultSzínTér
Ne higgy senkinek. Csak azt tartsd szem előtt, ami neked jó. Légy hű, de csalj, ha muszáj. Csak néhány tételmondat Fazakas Péter A játszma című 2022-es kémthrilleréből. A vizsga (2011) című nagyjátékfilm folytatását az érdeklődők vasárnap a Győzelem moziban tekinthették meg a Filmtettfeszten. A vetítést követő közönségtalálkozón Staub Viktória színész és Fazakas Péter rendező beszélt a közös munkáról, a megjelenített korszakról. Beszélgetésüket Papp Attila Zsolt moderálta.
KultSzínTér
A higiéniának nincsen neme, és a háztartásban megosztani a tisztálkodási, egészségügyi és higiéniai feladatokat segíthet a jólétünk előmozdításában – a YouTube-leírás szerint ez a célja annak a Zewa-reklámnak, amit 2019-ben készíttetett egyik márkájának a higiéniai és egészségügyi cikkeket gyártó Essity nemzetközi vállalat. Ez a videó nagyon fején találta a szöget. Javarészt pozitívumokat tudok kiemelni, ugyanakkor a reklámban szereplő gyermekek érdekeit is szemügyre kell venni – mint minden gyermekszereplőket alkalmazó médiaterméknél.
Máskép(p)