Világtörténelem unikornisokkal – december elejéig látogatható a Jovián-kiállítás

Világtörténelem unikornisokkal – december elejéig látogatható a Jovián-kiállítás
Egyszarvú-koponyák, egymásra tornyosuló romok, lángok, háború. Ilyen képi világ tárul elénk, hogyha ellátogatunk a kolozsvári Szépművészeti Múzeumba szemrevételezni Jovián György első Bánffy-palotabéli kiállítását. A jelen gyűjtemény az Omnis rerum memoria (azaz világtörténelem) néven foglalja egybe a megtekinthető műveket.

A Bánffy-palota ad otthont december harmadikáig Jovián György Munkácsy Mihály-díjas festőművész kiállításának. A megnyitót november 15-én, szerdán tartották a kolozsvári Művészeti Múzeum földszinti termében, ahol már fél órával az esemény kezdete előtt érdeklődők járták be az olajfestményekkel díszített szobákat. Az első helyiségben a fekete-fehér Lány unikornissal című, hat alkotásból álló sorozat várja a látogatókat, beljebb haladva pedig több Jovián-sorozat darabjait (például: Akadémiai tanulmányok – Csendélet egyszarvúval, A láng, Tanulmány a bontáshoz, Tanulmány a romokhoz) is megtekinthetjük.

Hat órára sokkal több műkedvelő gyűlt össze, mint azt az ülőhelyek száma alapján várták volna a szervezők. Lucian Nastasă-Kovács múzeumigazgató jelezte is, hogy szívesen hoznak padokat azok számára, akik igényelnék, viszont erre nem mutatkozott igény. A következő felszólaló Selmeczi György Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző volt, aki a vernisszázsra Pilinszky János Milyen felemás című versére komponált művel kedveskedett a művésznek és a hallgatóságnak. A megzenésített költeményt a jelenlévők Covacinschi Yolanda, Szabó Adorján, Jakabffy Edina és Jakabffy Kristóf előadásában hallhatták, akik a festőművész háborús tematikájú, fekete-fehér műve előtt játszottak.

Magyarország kolozsvári főkonzulátusának részéről Grezsa Csaba intézett beszédet a jelenlévőkhöz, köszöntötte a festőművészt, gratulált Selmeczi Györgynek, akit idén a Nemzet Művésze díjjal tüntettek ki. Ezután (önmagára utalva) jelezte, hogy érdekes jelenség, ha olyan személy beszél tömeg előtt a művészetről, aki nem ért hozzá, nem tud szakmai magatartással viszonyulni ahhoz. A főkonzul a kiállítás címe (Omnis rerum memoria), az alkotások és Jovián György munkássága kapcsán beszélt az emberek történelemhez, időhöz való viszonyulásáról, és arról, hogy a művészet hatalmat gyakorol idő és elmúlás fölött. Úgy vélte, a művészet által ki lehet lépni az időbeli meghatározottságból.

A továbbiakban a múzeumigazgató Jovián Györgynek adta át szót. A festő elmondta, hogy megtisztelő számára a Bánffy-palotában látni a képeit, hiszen szerinte ott kiállítani „művészi rang”, és a látogatók figyelmébe ajánlotta a róla készült portréfilmet, amelyet az első teremben lehet megnézni.

Az utolsó laudációt Selmeczi Györgytől hallhattuk. A díjnyertes zeneszerző napjaink egyik legnagyobb festőjének nevezte Jovián Györgyöt, aki megtiszteli nézőit azzal, hogy nem festészetét alacsonyítja le a közember szintjére, hanem a szemlélőt emeli fel művészi magasságokba, mivel feltételez részéről egyfajta szellemi igényességet. Selmeczi szerint Jovián munkáinak befogadásához magasfokú empátiára van szükség, amelyre szerinte a szavak nem bizonyulnak elégnek, viszont a zene képes lehet e folyamat beteljesítésére.

Az Omnis rerum memoria című kiállítás november 15 és december 3 között tekinthető meg a Kolozsvári Művészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában, ahol az érdeklődők a festményeken kívül megtekinthetik a művészről készült portréfilmet, és fellapozhatják Zug Deodáth Jovián című könyvét.

Borítókép: MTI/KISS GÁBOR