Boldizsár Zeyk

Anna

Bár lassan már két hete, hogy húsvétot ünnepeltünk, még mindig elevenen él bennem gyermekeink húsvét másodnapi öröme. A nyuszi-járással járó fészekrakás, tojáskeresés izgalmai után a locsolkodás volt az ünnep másik fénypontja. A legények összeszámolták, hány helyre kell menniük, mi lányok pedig, hogy mennyi piros tojást kell festenünk a locsolóknak.
Életmód
„Anyaaaa, mikor lesz már olyan mese, hogy Babóca és Bogyó? Miért csak olyan van, hogy Bogyó és Babóca? Ez nem igazság! Matyinak mindig azt tanítjátok, hogy engedje előre a lányokat, hagyja, hogy előbb ők válasszanak, ha olyasmire kerül a sor, mert a lányoké az elsőbbség. Akkor a Bogyó és Babócában miért a fiú van elöl? És amikor a Bibliában olvastuk, hogy ki volt az első két ember, akkor miért volt Ádám az első és nem Éva?”
Életmód
Családi rovatunk előző részében szó esett arról, hogy az erős akaratot (makacsságot) szépen megörökölték tőlünk, szülőktől a gyermekeink. Egy másik, ugyancsak sok fejtörést okozó tulajdonság, amit eddig csak önmagunkban, de az utóbbi időben egyre gyakrabban a gyermekeinkben is felismerünk, a maximalizmus. Amíg nem tökéletesen foltmentes az ablak, nem hagyom abba a törölgetést, ha nem eléggé sima a csokibevonat a tortán, újra meg újra elsimítom, akár századszorra is.
Életmód
Mióta gyermekeink kinőttek a kisbaba korból, egyre nyilvánvalóbbá kezd válni, hogy az alma a mi esetünkben sem esett messze a fájától. Akaratosság és makacsság terén igencsak hamar felzárkóztak/felzárkóznak a kismanóink.
Életmód
Nagytesóként mindig is úgy éreztem, hogy a kisebb testvéreknek könnyebb a dolguk, hiszen előre kitaposott ösvényen kell haladniuk, a lefektetett szabályok rájuk már kevésbé vonatkoznak, mert a szülők már tapasztaltabbak, nem rettegnek már annyira mindentől, nem látják mindenben a veszélyt, mint az elsőszülöt¬tüknél. A kistesóknak már nem kell ugyanazokat a harcokat megvívniuk, mint a nagyoknak, akik előttük feszegették a határokat. Simán besétálnak a célba, mosolyognak egyet, s ha valami mégsem úgy sikerül, ahogy kellene, vállukat vonogatva tovább állnak. Sokszor még a szülők is legyintenek egy-egy újabb huncutság láttán: áh, a kicsi!
Életmód
Ritka eset ugyan, de előfordul nálunk olyan, hogy például egy képzéses hétvége alkalmával csak én utazom a helyszínre, Apa és a gyermekek maradnak.
Életmód
A nyári vakáció végén Panna nagyon elkeseredetten jelentette ki, hogy most már minden jónak vége van, nincs is minek örülni. Nem kis erőfeszítésünkbe került kimozdítani őt ebből a letargikus állapotból, de végül sikerült rávenni, hogy átlapozzuk a hónapos meséskönyvet, ami szépen rávilágít arra, hogy minden hónapban van valami érdekes, amiért azt várni lehet, sőt a családi-baráti szülinapokkal megtoldva, bőven akad ünnepelnivaló egész évben.
Életmód
Az internetes böngészőmben tíznél is több fül van megnyitva, szinte folyamatosan pötyögnek az üzenetek a különféle Messenger vagy WhatsApp csoportokban, befut egy e-mail, telefonálok, mosogatok, megkavarom a fővő vacsorát, közben gesztikulálva megpróbálom elmagyarázni Pannának, hogy mit kell csinálnia a feladatlapon, amin dolgozik. Kiszaladok, mert megérkezett a futár, át kell vennem a csomagot, visszarohanok megkavarni az ételt, nehogy odakozmáljon, s kárba menjen a vacsora. Újabb magyarázat Pannának, közben a mosógép is kitartón jelez, hogy lejárt a mosás, teregetni kellene. Mindeközben pedig igyekszem rávenni Matyit, hogy kicsit csendesebben hallgassa a magnón a Mátyás királyos meséket. Persze, nem sok sikerrel, mert ő is igényt tartana a figyelmemre, s ha már anya egyelőre nem tud mellé ülve játszani, legalább a hangos mese jelezze, hogy a nagylegény is jelen van.
Életmód
Melissa Harrison és Harry H. Harrison Jr. Anyáról fiúra – Életbölcsességek fiúk neveléséhez című könyvének előszavában a következőket olvashatjuk: Fiú! Ezt a szót hallva minden édesanya számára egy kalandos utazás veszi kezdetét. Ezt a kis könyvecskét segítségül szántuk, hogy eligazítson az anya és fia közötti – néha szívderítő, máskor bosszantó, de mindenkor különleges – kapcsolat teendőiben.
Életmód
Ez annyira szomorúúúú, Anyaaaaa! A mesében Pötyi baba világgá ment, s most Sári nagyon szomorú. Annyira szomorú lettem én is. Ne is olvassuk tovább ezt a buta mesét! – azzal az én kicsi lányom odabújik hozzám, s keserves sírásba kezd.
Életmód

Kis családunkról bátran és egyöntetűen kijelenthető, hogy a kedvenc évszakunk a nyár. Egyik igen nyomós oka ennek az, hogy ebben az időszakban nagyrészt vakáció van, nincs korán kelés vagy folyamatos rohanás, szabadok vagyunk, miénk a világ.

De nagyon fontos összetevő a jó meleg időjárás is, hiszen a többi évszaktól eltérően, nyáron nem kell rétegnyi ruhát magunkra venni, rövidnadrágban és pólóban, lenge ruciban, zokni nélkül lehet hancúrozni kint is, bent is.

Életmód

Esett már szó ebben a rovatban arról, hogy új korszak köszöntött be a családunkban. A kisautó-imádatot felváltotta a fociőrület. Úgy tűnik, Matyi megörökölte tőlem azt a tulajdonságot, hogy ha valamit megszeret, azt csakis ezer fokon pörögve, szívvel-lélekkel teszi, különben úgy érzi, hogy nem érdemes.

Életmód