Herédi

Zsolt

Január tizenötödikén megnyílt a felújított Gyógyszerészeti Múzeum a régi helyén, a kolozsváriak által Mauksch–Hintz-házként is ismert épületben. A hivatalos ünnepélyes megnyitó után értem a helyszínre, de még mindig sorba kellett állni. Másfél óra múlva visszatértem, s ha nem is volt akkora a sor, még mindig zsúfoltak voltak bent a termek. Nem csoda, hiszen hosszú várakozás előzte meg ezt a megnyitót, a sajtó is sokat cikkezett róla. Valóban példásan szépre sikeredett az épület helyreállítása, a tárlat a korábban kiállítottnál jóval nagyobb területen több jelentős tárggyal bővült. Végre korszerű, modern múzeum fogadja a látogatót, kivetítőn lejátszott bemutatófilmektől az interaktív részekig, olyan, amilyet eddig Kolozsváron nem igazán láttam.
Máskép(p)
A hétvégén lezajlott RMDSZ kongresszust nem ok nélkül tartották sokan a legek kongresszusának. A legnagyobb réészvétellel lezajlott (984 küldött, 200 meghívott, 150 újságíró), a leglátványosabb, a legmodernebb rendezvénytechnikát felhasználó, és hasonló jelzőkkel illették. Mindebből az is sejthető bárki laikus számára, hogy a legdrágább is volt.
Máskép(p)
Éles vitákat váltott ki az interneten a magyar közösségben kolozsvári Gazeta de Cluj nemrég megjelent tényfeltáró cikke* Dacian Cioloș múltjának egy eddig elhallgatott, kínos eleméről. A cikk nem kevesebbet állít, mint azt, hogy a magyarok körében is népszerű technokrata exminiszterelnök fiatalkorában a magyarellenes Vatra Românească és annak politikai szárnya, a Román Nemzeti Egységfront (PUNR) tagja volt. Méghozzá nem is akármilyen tag: alapítótag!
Máskép(p)
A kommunizmus után nosztalgiázók tábora újabb és újabb hülyeségekkel lep meg. Sokszor hittem már azt, hogy ennél nincs lennebb, de újra és újra meggyőznek, hogy az emberi hülyeség határtalan – és hogy mindig van lennebb.
Máskép(p)
Az elmúlt időszak romániai politikai eseményei Eugen Ionesco drámáit is megszégyenítő abszurditásba váltottak. Klaus Johannis államfő sikeres látogatást tett Donald Trumpnál Amerikában, majd rögtön utána Németországban Angela Merkellel és a német döntéshozókkal tárgyalt. Ahogy meggyőzte őket arról, hogy minden rendben van otthon, Románia egy stabil állam, lehet rá alapozni, komoly gazdasági, geopolitikai partner, egyből kitört Bukarestben a lehető legabszurdabb kormányválság.
Máskép(p)
Százötven éve, 1867. március 30-án írta alá az Amerikai Egyesült Államok és a cári Oroszország a szerződést, amelynek értelmében Alaszkát az oroszok eladták az amerikaiaknak. Erre az alkalomra a kerek évszám miatt sok magyar sajtótermék is megemlékezett az idén, így a Szabadság is, de egyvalamit hiányoltam az általam elolvasott összes cikkből. Az évezred ingatlanüzletének a magyar/román kulcsszereplőjét kihagyta az MTI és általában a magyar sajtó a megemlékezésekből.
Máskép(p)
Mottó: „You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.”* (Frank Zappa)
Máskép(p)
A választások közeledtével nagyon megnőtt a Facebookon is a mozgósítás – de az ellenkampány szintjén is. Ilyen nevű csoportokat találtam, hogy: Nem szavazok az RMDSZ-re!, Mi soha többé nem szavazunk a tulipánra! Soha többé Rmdsz! A miért ne szavazzunk soha többé az RMDSZ-re!? névvel pedig hármat is találtam.
Máskép(p)
Az amerikai kollágákkal, csoportvezetőkkel szemben nagyon is barátságosnak bizonyult, mindent megtett, hogy elnyerje rokonszenvüket. Tenyérbemászóan hízelgően viselkedett minden amerikaival, főleg a magasabb beosztásúakkal. Reggelente már csak röhögtük, hogy amikor csoportokban gyülekeztünk, az amerikaiak felé fülig vigyorogva próbált hízelegni, ahogy a romániaiak felé fordult, egyből komor képet vágott. Később visszahallottam egy amerikaitól, hogy utálta a románokat, azért is volt ilyen a magatartása. Volt valami kellemetlen tapasztalata a román hatóságokkal is, továbbá úgy mesélte nekik, hogy Moldova inkább orosz, mint román. Dumitru volt a keresztneve, de az oroszos Dima becenevet használta. Mikor telefonon moldovaiakkal beszélt, olyan oroszos akcentusa volt, hogy sokszor el kellett teljen egy kis idő, amíg rájöttem, hogy nem oroszul, hanem románul beszél.
Máskép(p)