Változatos programok a Fehér megyei nőknek

pohly boglárka
Pohly Boglárka több helyszínen is közkedvelt operettslágereket adott elő FOTÓ: FACEBOOK
Március második hétvégéjén egészségügyi tájékoztatással, ingyenes mellrákszűréssel, nőszövetségi találkozóval és hangulatos koncertekkel szólították meg a szebbik nem képviselőit.

Az első kiemelt eseményt Bethlenszentmiklóson szervezték, ahol a Jövőnk a Szórványban Egyesület kétnapos rendezvénnyel igyekezett felhívni a figyelmet a nőket érintő egyik leggyakoribb és legsúlyosabb problémára, a mellrákra. A találkozón jelen volt a ProMedical Center szakembere, Terza Mária Lívia orvosnő, aki az egészséges életmód néhány alapszabályáról tartott s előadást. Ezt követően, szombaton és vasárnap ingyenes mellrákszűrésen vehettek részt a nők, ami rendhagyónak számított a környéken. Bodoczi Annamáriától, az egyesület elnökétől megtudtuk: hozzávetőlegesen száz nő jelentkezett a szűrővizsgálatra, nemcsak a helyszínt adó Bethlenszetnmiklósról, hanem annak 25 kilométeres körzetéből is éltek a lehetőséggel és szerencsére, egyiküknél sem fedeztek fel rendellenességet.

Szombaton, március 9-én, a balázsfalvi református templomban ünnepelték a keresztény nők világimanapját, amelyet 1887 óta tartanak minden március első péntekén. Ekkor világszerte csaknem kétszáz országban azonos szándékkal és egy-egy célország női közösségeiért imádkoznak. A témát minden évben más ország asszonyai állítják össze, és egyben magukat is megmutatják a világnak. Az idei imafüzetet a palesztin keresztény nők állították össze, amelynek mottója a „Viseljétek el egymást szeretettel” (Ef 4,2b) bibliai idézet volt. A közel-keleti konfliktusos helyzet különös aktualitást adott az idei imanapnak.

A rendezvény segít abban, hogy a keresztény nők átérezzék, az egész világra kiterjedő testvériség tagjai, megoszthatják egymással örömüket, bánatukat. A Kárpát-medence magyar ajkú keresztényei közel harminc éve karolták fel a kezdeményezést, amelybe évente Erdélyből is egyre több nőszövetség bekapcsolódik.

A balázsfalvi ökumenikus alkalmon is mintegy százan vettek részt, öt településről érkeztek vendégek. A nyitóáhítaton Kabai Ferenc balázsfalvi református lelkipásztor közös imádságra irányította a figyelmet és megköszönte a vendéggyülekezeteknek, hogy elfogadták a meghívást és rövid műsorral készültek az alkalomra. A különböző településekről érkező, különböző felekezetű nőszervezetek sorra bemutatkoztak, majd a közös imát szeretetvendégség követte.

Az esemény záróakkordja Pohly Boglárka budapesti arany- és platinalemezes operetténekes A lányok, a lányok, a lányok angyalok...” című előadása volt, amelyre a Fehér megyei RMDSZ jóvoltából kerülhetett sor. A közkedvelt operettslágerekből összeállított műsort szombaton Bethlenszentmiklóson, Magyarlapádon és Vajasdon ismételték meg. Nagyobb méretű nőnapi összejöveteleket szerveztek Felvincen és Enyedszentkirályon is.

Mindegyik rendezvényt megtisztelte jelenlétével Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere, aki a női helytállásáról és a nőket érintő kihívásokról beszélt. „Nem csak ünnepekkor, a mindennapokban is vidáman lehet élni, dolgozni. Talán így könnyebb. Ezt próbáljuk elmondani Fehér megye településein a nőknek, ebben szeretnénk segíteni is nekik” – nyilatkozta a Szabadságnak az alpolgármester.