Városházi hírek

TÖBB GYERMEK SZÜLETETT, KEVESEBB HÁZASSÁG KÖTTETETT TAVALY

Kolozsváron összesen 6675 gyermek – 3255 lány és 3420 fiú – született 2016-ban, enyhe növekedési tendencia tapasztalható 2014-hez képest, amikor 5956 anyakönyvi kivoNatot iktattak. Leggyakrabban András, Dávid, Sándor, Máté, István, Tudor, Mihály, Lukács, Gábor, Krisztián, János, Vlad és Eduárd névre keresztelték fiaikat a kolozsváriak. A legyakoribb lánynév a Mária, Zsófia, Elena, Ioana, Antónia, Oana, Alexandra, Andrea, Teodóra, Daria, Stefánia, Sára és Irén volt 2016-ban. Apróbb eltérés keresztnevek esetében is tapasztalható, mert 2014-ben a Dávid, Sándor, István, Mihály, Krisztián névre hallgatott a legtöbb fiú újszülött, a lányok keresztnevei esetében viszont nincs változás. 2016-ban 2868 házasságlevelet állítottak ki, ami enyhe csökkenést jelent a 2014-es 3034-hez képest. Tavaly 4446 elhalálozási bizonylatot állított ki az önkormányzat, míg ezek száma 2014-ben: 3.903 volt. Az iktatott válások száma tavaly 59 volt, ami jelentőst csökkenést mutat a két évvel ezelőtti 95-höz képest. 2016-ban 460 aranylakodalmas párt díjaztak, és hét százéves lakost köszöntöttek a helyi közigazgatás munkatársai.   

LEJÁRT SZAVATOSSÁGÚ TERMÉKEKÉRT BÜNTETTEK

A kereskedelmi ellenőrzési szolgálat helyi rendőrei élelmiszert forgalmazó üzletek tevékenységét vizsgálták az általuk értékesített termékek szavatossági idejére összpontosítva. A város minden lakónegyedét sorra veszik az ellenőrzés során. Eddig 15 kereskedelmi egységet sikerült átvizsgálni. Rendellenességet tapasztaltak az értékesített termékek szavatossági idejének feltüntetése terén, hiszen 12 esetben találtak felcímkézetlen árut, amely nem felel meg az érvényes jogszabálynak. Egy esetben pedig a polgármesteri hivatal által kibocsátott működési engedély és órarend nélkül működött a kereskedelmi egység. A tapasztalt rendellenességek miatt 13 jegyzőkönyv készült, és köze 12 ezer lejes pénzbírságot órttak ki. A szabálytalanul forgalmazott árut kivonták a forgalomból. Az ellenőrzéseket folytatják az elkövetkező időszakban. 

VÁRJÁK A FINANSZÍROZÁSI KÉRELMEKET

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal 2017-re is meghirdeti vissza nem térítendő, helyi költségvetésből fedezett finanaszírozási programját kulturális és sport tematikájú rendezvények megvalósítására. A támogatott projektek kiválasztására vonatkozó részleteket az önkormányzat – www.primariaclujnapoca.ro – honlapjának bejelentések kategóriájában olvashatók.