Beigazolódik: zöldövezetet taroltak le a Petőfi utcában

Erdészeti bűncselekmény, ha kivágta kertjéből az akácfát?

Beigazolódik: zöldövezetet  taroltak le a Petőfi utcában
Tovább gyűrűzik a Petőfi utcai évszázados fák kivágása körüli botrány: a Környezetvédelmi Őrség az Állami Építkezési Felügyelőségtől azt kérte, vizsgálja meg a kert helyére tervezett szálloda építkezési engedélyének törvényességét, amelyet azt követően bocsátott ki a polgármesteri hivatal, hogy a kulturális minisztérium 2008-ban átiratban közölte a tulajdonossal, hogy szó sem lehet a munkálatokról, és a városháza egy korábbi irata is kifejti, hogy a terület zöldövezetként szerepel a nyilvántartásokban. Sőt, 2016 márciusában a polgármesteri hivatal visszautasította a 33 fa kivágására vonatkozó kérvényt, ennek ellenére a városháza sajtóosztálya a fák kivágása utáni napokban még azt közölte, minden rendben az építkezési engedéllyel. Miközben az egykori füvészkert elpusztításán a hatóságok csak most kezdenek hümmögni, egy Kolozs megyei faluban azért nyomoznak erdészeti bűncselekmények miatt egy nő ellen, mert a saját kertjéből kivágott három akácfát.

A fairtást feltételező tervet évekig visszadobta az önkormányzat urbanisztikai bizottsága különböző indokokra hivatkozva, végül az építtetőknek 2015-ben sikerült keresztülvinniük az ügyet, és megszerezniük a szükséges építkezési engedélyt.

A fák letarolása után prefektúra és az önkormányzat is ellenőrzéseket rendelt el az ügy kapcsán, a megyei rendőrfelügyelőség és a kolozsvári bíróság pedig végül vizsgálatot indított Erdély egyik legrégebbi füvészkertjének kiirtása ügyében. A polgármesteri hivatal február közepén közleményben igyekezett tisztázni az igencsak homályos részleteket. Akkor azt állították, hogy a városvezetés által kibocsátott építkezési engedélyhez az építtetők beszerezték a szükséges engedélyeket, és a környezetvédelmi hatóság erre vonatkozó jóváhagyását is csatolták az iratcsomóhoz: ez utóbbi nem javasolt környezetvédelmi hatástanulmányt. A Környezetvédelmi Őrség fellépése most más irányba terelheti az ügyet, hiszen az építkezési engedély és a kibocsátásához szükséges iratok törvényességét kérdőjelezi meg, miközben a területkihasználtsági mutatók igazolását is kéri az Állami Építkezési Felügyelőségtől.

– A polgármesteri hivatal és környezetvédelmi hivatal érthetetlen válaszai és egymásra mutogatása után, végre rátaláltunk az ügyben illetékes Környezetvédelmi Őrségre, amelynek szakemberei remélhetőleg tisztázzák az igencsak zavaros körülményeket, amelyek a 33 fa kivágásához vezettek – fogalmaztak a Farkas/M. Kogălniceanu utca 8. szám alatti lakosok, akik az építkezési munkálatok leállítását, valamint a kert zöldövezetté nyilvánítását kérik az önkormányzattól. 

Ez utóbbi egyébként nem kellene, hogy gondot jelentsen: a Környezetvédelmi Őrség szerint a kert eleve zöldövezet, és szerepel a városháza zöldövezet-nyilvántartásában is (Registrul Spaţillor Verzi ai Municipiuli Cluj Napoca). Az őrség azt is tudni véli, hogy a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal illetékes osztálya 2016. március 23-án tájékoztatta az egyik befeketőt, aki a szálloda építésében érdekelt, hogy nem hagyják jóvá a 33 fa kivágására benyújtott kérelmét, éppen azért, mert a terület zöldövezet.

Amit nem szabad Pálnak, azt szabad Péternek

Míg értékőrző jelentőségű öreg fákat irtanak ki az egyik legrégebbi botanikus kertből különösebb fennakadás nélkül a befektetők, addig az egyszerű és törvénytisztelő emberek kertjében a fákat korántsem ilyen könnyű kivágni. Például egy magánszemély udvarán álló diófa kivágására is hatósági engedélyt kell kérnie a telektulajdonosnak, különben 10 ezer lejes pénzbírságot kockáztat. A ritka fafajtává nyilvánított diófára a gyümölcsösökre vonatkozó törvény előírásai érvényesek, amely szerint minden diófa kivágásakor hatósági engedélyt kell igényelni. A kérést legalább egy hónappal a tervezett kivágás előtt kell benyújtani, jóváhagyása pedig a területi igazgatóságok mezőgazdasági szakértőire vár előzetes felmérés alapján.

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!