Ukrán válság – ami a kulisszák mögött van

Ukrán válság – ami a kulisszák mögött van
„Ahhoz, hogy kifürkésszük Putyin céljait, meg kell értenünk, milyen személyes és politikai kapcsolatok fűzik Ukrajnához, illetve azt az elszánt törekvését, hogy az országot ismét orosz befolyás alá vonja”, írja Simon Shuster. A Time Magazine munkatársa Dariához, egy szégyenlős, nagy, barnaszemű fiatal ukrán lányhoz vezeti vissza a szálakat. (Többek közt…)

Daria keresztapja nem más, mint Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök évtizedek óta közeli barátja a lány apjának, Viktor Medvedcsuknak, akinek Ellenzéki Platform - Az Életért nevű pártja az orosz érdekek szószólója, az ukrán parlament legnagyobb ellenzéki ereje. Medvedcsukot májusban hazaárulással, Ukrajna gazdasági érdekeinek aláaknázásával vádolták meg, és házi őrizetbe helyezték. A múlt hónapban az Egyesült Államok pedig azzal gyanúsította meg, hogy puccsot tervez a jelenlegi ukrán vezetés ellen orosz segítséggel.

Shuster emlékeztet: Putyin 21 éve tartó hatalma alatt Ukrajnát testvéri nemzetnek tekintette. Meggyőződése, hogy a két országot a közös hit, politikai irányultság, családi szálak, az évezredes közös történelem szorosan összeköti. Az ukrán nép azonban egyre inkább a Nyugat felé fordult.

Tavaly februárban, néhány nappal Joe Biden elnök beiktatása után Amerika kijevi szövetségesei úgy döntöttek, hogy keményen fellépnek Medvedcsukkal szemben. Az ukrán parlament megszavazta a (jogi szempontból különben sok kérdést felvető) oligarcha-ellenes törvényt, beszüntette az oroszbarát pártszövetség tévécsatornáit, ellehetetlenítve ezáltal a Kreml-propagandát az országban. Két héttel később az ukrán hatóságok lefoglalták Medvedcsuk családjának vagyontárgyait. Köztük azt az olajvezetéket, amely az orosz olajat szállítja Európába, és amely Medvedcsukék, köztük Putyin keresztlányának, Dariának, illetve pártjának anyagi hátterét biztosítja.

Ezek után Putyin reakciója senkit sem lephet meg, írja az idézett cikk szerzője. Néhány nap múlva az orosz védelmi minisztérium bejelentette: háromezer ejtőernyőst vezényel az ukrán határra nagyszabású hadgyakorlatra, ami aztán több mint százezerre nőtt. Nem kellett sokat várni az USA és szövetségesei válaszlépésére sem: repülőgépnyi fegyvert küldtek Ukrajnába és több ezer katonát a NATO keleti szárnyának biztosítására.

Az így kialakult patthelyzet felelevenítette a hidegháborús feszültségeket katonai konfliktus szélére sodorva Európát. Elemzők szerint Putyinnak az a stratégiája, hogy megalázza az amerikaiakat, megossza az európaiakat, és helyreállítsa Moszkva befolyását azokon a területeken, amelyek a Szovjetunió 1991-es összeomlása előtt a birodalom ellenőrzött.

A barátság kezdete 

Medvedcsuk 2002-2005 között Putyin kijevi kollégájának, az oroszbarát Leonyid Kucsma kabinetfőnöke volt, így gyakran találkoztak hivatalos rendezvényeken. Ukrajna akkor még teljes orosz befolyás alatt állt, gazdasága Oroszországtól függött az olcsó gáz és az olcsóbb hitelek miatt.

Hogy erősítsék az orosz vezetőhöz fűződő kapcsolatukat, Medvedcsuk és felesége, aki Ukrajnában neves híradós műsorvezető volt, megkérték Putyint, legyen újszülött lányuk keresztapja. Egyik interjújában Medvedcsuk felidézte, mennyire el volt ragadtatva Putyin Dariától, virágcsokrot és egy plüssmackót hozott neki, amikor meglátogatta a családot krími villájukban.

Barátságuk még szorosabbá vált 2014-től, a „narancsos forradalmat” követő rendszerváltozás után. Az oroszbarát-rezsim összeomlott, vezetőinek többsége Oroszországba menekült. Putyin szerint a forradalom nem volt más, mint az amerikaiak által támogatott puccs. Válaszul, mint tudjuk, lerohanta Krímet szeparatista bábkormányokat telepítve a két legnagyobb városba.

A cikkíró szerint Putyin szándéka világos volt: Ukrajna egysége cserébe azért, hogy az ország orosz befolyási övezetben maradjon. Az amerikaiak azonban nem voltak hajlandók ilyen kompromisszumra. Az Obama-kormányzat keményen fellépett Oroszország kijevi ügynökeivel szemben, Medvedcsuk a feketelista élére került. Mégis 2018 végére az oroszbarát pártok áttörést értek el Ukrajnában. Megalakult az Ellenzéki Platform – Az életért nevű szövetség, amely a Moszkvával rokonszenvező milliárdosok támogatásával három tévécsatornát kezdett el működtetni Ukrajnában. A pártszövetség elnöke Medvedcsuk lett. Az oroszbarát ellenzék célja: minél inkább meggyengíteni a 2019-ben megválasztott Volodimir Zelenszkijt és a kormányt. A koronavírus járvány kapóra jött. Azzal vádolták az ukrán vezetést, hogy nem sikerült biztosítania az ország oltóanyag-ellátását Nyugatról. Amikor Oroszország 2020 augusztusában kiadta saját vakcináját, Medvedcsuk, felesége és lányuk, Daria az elsők között vették fel. Ezután Moszkvába repültek, hogy beszéljenek Putyinnal. Ennek eredményeként Oroszország hajlandó lett volna több millió adag vakcinát szállítani Ukrajnának, és engedélyezni, hogy az ukrán laboratóriumok ingyenesen állítsák elő a szérumot.

Az ukrán kormány azonban elutasította az ajánlatot, az amerikai külügyminisztérium pedig azzal vádolta Oroszországot, hogy a vakcinát politikai befolyásolás eszközeként használja. De ahogy Ukrajnában egyre növekedett járvány halálos áldozatainak száma és nyugatról nem érkezett oltóanyag-szállítmány, a szavazók tömegesen fordultak el Zelenszkijtől, akinek a támogatottsága a mélypontra zuhant 70-ről 40 százalékra, Medvedcsuk pártja pedig vezetett a felmérésekben.

Az oroszbarát oligarchák elleni intézkedések feldühítették Moszkvát. A riportban megszólaló egyik interjúalany elmondja: Putyin körbe van véve olyan „héjákkal”, akik szerint a békés megoldás, a tárgyalások nem vezetnek sehova. „Nézd meg a te „békés megoldásodat”, Medvedcsukot. Hol van most? Háziőrizetben! Valóban meg kell várni, amíg minden oroszbarát politikust letartóztatnak?”, idézi Shuster a „héják” álláspontját érzékeltető politikust.

És hogy mi várható a továbbiakban? A szerző szerint sokatmondó a Kreml által a januári ortodox karácsony alkalmával közzétett felvétel, amelyen Putyin a járványügyi korlátozások miatt kettesben van a pappal magánrezidenciájának kápolnájában. "Nagyon kevesen tudnak most beszélni vele. A fejében lévő világ csak az övé", idézi Schuster a Kreml egyik bennfentesét. „Ez a kijelentés több mint valószínű, hogy a kápolnán kívül is ugyanígy megállja a helyét” írja a szerző.

Vasárnap esti hír: megszökött a házi őrizetre ítélt Viktor Medvedcsuk, holléte pontosan nem ismert.  Ügyvédje azt állítja, Kijevben van, „biztonságos helyen”. Schuster cikkéből az is kiderül: Daria is Kijevben van, biztonsági őrök gyűrűjében. Szülei attól tartanak, elrabolhatják.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei