Ukrajna hajlandónak mutatkozik egyeztetni a kisebbségi törvényről román kérésre

Ukrajna hajlandónak mutatkozik egyeztetni a kisebbségi törvényről román kérésre
Ukrajna kötelezettséget vállalt arra, hogy a kisebbségi jogokat és a kisebbségi jogokat érintő kérdésekben egyeztet a területén élő nemzeti kisebbségekkel és a Velencei Bizottsággal. Az ígéretet a pénteken Kijevben tartott EU-ukrán csúcstalálkozón elfogadott közös nyilatkozat tartalmazza, és Románia kérése nyomán került bele a dokumentumba – tudatták román kormányzati források a Digi24.ro-nak.

„Az EU és Ukrajna ismételten megerősítette elkötelezettségét a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak teljes körű tiszteletben tartása mellett, ahogyan azt az ENSZ és az Európa Tanács egyezményei és a kapcsolódó jegyzőkönyvek rögzítik. E tekintetben Ukrajna továbbra is konzultál és együttműködik a Velencei Bizottsággal, és folytatja az érdemi párbeszédet a kisebbségekhez tartozó személyek képviselőivel, többek között a vonatkozó jogszabályokról. Az EU készen áll arra, hogy tovább segítse Ukrajnát reformtörekvéseiben és azok végrehajtásában” – olvasható az EU-Ukrajna csúcstalálkozót követő kijevi közös nyilatkozat 5. pontjában.

Ukrajna nemrég elfogadott kisebbségi törvénye tiltakozást váltott ki Románia részéről, amely bírálta a törvényt a kisebbségi jogok korlátozása miatt. A külügyminisztérium tiltakozását az ügyben Klaus Iohannis elnök és Volodimir Zelenszkij telefonbeszélgetése követte, amelyben a román államfő a helyzet megoldását kérte kollégájától. E tekintetben a két elnök megállapodott abban, hogy a két ország külügyminiszterének a közeljövőben tárgyalásokat kell folytatnia az említett kérdések megoldásáról.

Tavaly év végén a román külügyminisztérium közölte, továbbra is egyeztetni fog a román közösség képviselőivel, és folyamatos párbeszédet folytat az ukrán hatóságokkal annak érdekében, hogy biztosítsa a román nemzetiségűek identitáshoz fűződő jogainak teljes körű tiszteletben tartását és előmozdítását, többek között Ukrajna ezzel kapcsolatban vállalt nemzetközi kötelezettségei alapján.