Újjászületett épületben a szászfenesi magyar osztályok

Újjászületett épületben a szászfenesi magyar osztályok
Hétfőtől új helyszínen tanulhatnak a többszöri sikertelen próbálkozás után a 2021-22-es tanévben újraindult szászfenesi magyar anyanyelvű elemi oktatásban részesülő diákok.

Ettől a tanévtől már három magyar tannyelvű osztály működik a helyi Gheorghe Șincai Gimnázium keretében, amelyek most a korábbi katolikus iskola épületében kapnak elhelyezést.

Miután az elmúlt hetekben, az adminisztratív lépések megtételével párhuzamosan a Szászfenesi Római Katolikus Plébánia elindította a szükséges átalakítási és felújítási munkálatokat és megpályázta a Szászfenes önkormányzata által kiírt közbeszerzési eljárásban az épület bérbeadását, a tanév kezdete előtti napokban a plébánia és az önkormányzat képviselői aláírták az új osztálytermek és az udvar használatát négy évre biztosító keretszerződést.

A munkálatok befejezéséig a plébánia átmeneti megoldásként már helyet biztosított az osztályoknak más helyiségekben, a diákok és tanítók a tanév harmadik hetét a régi-új iskolában kezdhetik.

Ahogy a magyar oktatás elindulása, úgy az magyar tagozat új elhelyezése sem jöhetett volna létre az RMDSZ, az egyházak és helyi civilek egyre szorosabb együttműködése nélkül.

A rövid átadó ünnepséget szeptember 23-án, szombaton 14 órától szervezik Szászfenesen, a plébánia által szervezett jótékonysági akció záróakkordjaként.

Szeretettel várják a diákokat, szülőket és érdeklődőket: ismerjék meg a szászfenesi magyar elemi oktatás új helyszínét a római katolikus templom tőszomszédságában, a plébánia közösségi termének is otthont adó Avram Iancu utca (főút) 221. szám alatti iskolaépületben.