U-BT: születésnapi siker az Európa Kupában

U-BT: születésnapi siker az Európa Kupában
Második győzelmét szerezte meg szerdán este a Kolozsvári U-BT férfi kosárlabdacsapata az Európa Kupában, a második számú kontinentális kupasorozatban, miután a BT Arénában öt ponttal jobbnak bizonyult az olasz Germani Brescia együttesénél. Mihai Silvăşan legénysége és a találkozót a lelátókról követő mintegy hatezer hazai szurkoló így duplán ünnepelhetett a mérkőzés végén – a másik ok erre az volt, hogy a kolozsvári egyetemista klub éppen 103. születésnapját ünnepelte. Sikerükkel a kolozsvári kosarasok két helyet előreléptek az A-csoport tabelláján, így már a 7., továbbjutó helyről várják a folytatást – év végéig még négy találkozó következik, majd január 10-én kezdődnek a visszavágók –, előbb azonban a hétvégén a hazai bajnokság meglepetéscsapatával, a Bukaresti Rapiddal játszanak rangadót idegenben.

A 2013-ban alakult Pallancanestro Brescia – szponzori okokból Germani Brescia –, az olasz bajnokság jelenlegi 10. helyezettje az Európa Kupa A-csoportjának harmadik helyéről, két győzelem és két vereség után érkezett Kolozsvárra, ahol az 1/3-as mérleggel álló U-BT már az első percekben megmutatta, hogy igencsak szeretne győzni: Léo Meindl két triplával nyitott, ezzel rögtön előnybe kerültek a házigazdák. Csakhogy a lombardiai együttest ez nem zavarta meg, legjobbjuk, Amedeo Della Valle hamarosan három távoli lövéssel válaszolt, így fordult a kocka (11:17). Az első negyed utolsó kosarait azonban ismét a házigazdák dobták, ezzel döntetlen lett a játékrész vége.

A találkozó a folytatásban is kiegyensúlyozott volt, a csapatok felváltva vezettek. A hazaiak inkább a palánk alatt, a vendégek a félkörön kívülről remekeltek, a nagyszámú közönség pedig nem egy látványos kosárnak örvendhetett. Az állás többször volt egyenlő, a szünet épp a vendégeket találta előnyben.

Térfélcsere után nem változott a játék képe, így nehezen lehetett volna megtippelni a végső győztest. Aztán a harmadik játékrész végén a kiválóan passzolgató kolozsváriak zsinórban dobott hat ponttal enyhe előnyre tettek szert (70:64), s bár ez szinte azonnal kettőre apadt, Patrick Richard a negyed utolsó másodpercében dobott triplájának köszönhetően a hazaik „átmentettek” öt pontot az utolsó tíz percre.

A negyedik negyed nem indult túl jól kolozsvári szempontból, a rivális 7:0-s sorozattal vette vissza a vezetést rögtön az elején. A kétperces kolozsvári „áramszünetnek” Karel Guzman triplája vetett véget, majd megintcsak hol egyik, hol másik csapat volt elöl. Három és fél perccel a vége előtt az U-BT 84:83-ra vezetett, aztán a gigászi küzdelemben több mint két és fél percig egyik csapat sem tudott kosarat dobni. Akkor – immár kevesebb mint 50 másodperccel a vége előtt – a frissen igazolt játékirányító, Nemanja Gordic tudta növelni a kolozsváriak előnyét, ráadásul dobás közben szabálytalankodtak is ellene, s a bosnyák az ezért megítélt büntetőt is beszórta, nyomás alá helyezve a riválist (87:83). Az olaszok egy triplával zárkóztak, majd Silvăşan kért időt 25 másodperccel a vége előtt. A Brescia faultjára aztán nem kellett sokáig várni, de Gordic keze nem remegett meg (89:86), majd az olaszok újabb tripla-kísérlete nem ült, és a labdát Guzman hozta le. Ezzel végleg kicsúszott a talaj a vendégek lába alól, és kénytelenek voltak beismerni vereségüket. 

„Nagyon intenzív mérkőzés volt, mind fizikailag, mind mentálisan. Mindegyik csapatnak megvolt az esélye a győzelemre. Örvendek, hogy mi nyertünk. Természetesen a közönség is sokat számított, köszönöm a rajongóknak, ahogyan bátorítottak” – értékelt a mérkőzés után Mihai Silvăşan.

A kolozsváriak legjobbjai Meindl és Guzman voltak, akik egyaránt 15 pontig jutottak.

Végeredmény: • Kolozsvári U-BT–Germani Brescia (olasz) 91:86 (21:21, 28:30, 24:17, 18:18).

Az U-BT legközelebb november 27-én, vasárnap lép pályára Bukarestben, amikor is 20 órától a Nemzeti Liga 7. fordulójában rangadót játszik a bajnokságban hozzá hasonlóan százszázalékos Rapiddal (a találkozót élőben közvetíti a Digi Sport2 és Prima Sport2 tévéadó). Az európai porondon 30-án esedékes a következő összecsapása, akkor a török Bursaspor otthonában van jelenése a kolozsvári gárdának.

A csoportban egyébként már nincs veretlen csapat, ugyanis a Bursaspor kedden idegenben 80:89 arányban legyőzte az eddig veretlen francia JL Bourg en Bresse-t – utóbbi ezzel el is vesztette első helyét a tabellán, a hozzá hasonlóan 4/1-es mérleggel rendelkező spanyol Joventut Badalona javára. Három csapatnak van 8 pontja, négynek – köztük az U-BT-nek – 7, míg a sort a továbbra is nyeretlen Cedevita Olimpija Ljubljana zárja. A csoportból az első nyolc jut a kieséses szakaszba.

Fotók: Manases Sándor/u-bt.ro