Nyert Bukarestben a Kolozsvári U-BT, jöhet az „álomdöntő”

Nyert Bukarestben a Kolozsvári U-BT, jöhet az „álomdöntő”
Megszerezheti idénybeli harmadik trófeáját a Kolozsvári U-BT: péntek este biztosította helyét a bajnoki döntőben. A címvédő ismét lehengerlően játszott, a Bukaresti Rapid így az elődöntő negyedik mérkőzésének végén kénytelen volt beismerni 3–1 arányú vereségét. A május 14-én kezdődő, négy nyert találkozóig tartó fináléban az U-BT azzal a Nagyváradi ESK-val méri össze erejét, amelyet a Román Kupa februári döntőjében le tudott győzni.

Miután az első fővárosi mérkőzésen a Kolozsvári U-BT védelmén úgy mentek át a hazaiak támadásai, mint kés a vajban, ezúttal Mihai Silvăşan igencsak meghúzta annak csavarjait: az első két percben a Rapid játékosai rendre vagy elvesztették a labdát, vagy pedig a dobás pillanatában blokkolták őket a vendégek, így egyetlen pontot sem tudtak szerezni. Az U-BT ezalatt meglépett 0:7-re, megadva az alaphangot, egyben jelezve, hogy nem akar semmit a véletlenre – egy esetleges utolsó, ötödik mérkőzésre – bízni. Ennek ellenére, az idény meglepetéscsapatának újabb fegyvertényében reménykedő fővárosi szurkolótábor örömére – közel ezren látogattak ki a találkozóra, míg a hét közepén rendezett harmadik összecsapáson csupán 400-an voltak... –, Tudor Costescu legénysége alig másfél perc alatt visszavette a vezetést (10:9). A kolozsváriak erre egy újabb sorozattal, ezúttal  zsinórban dobott 9 ponttal válaszoltak, és ez már elég volt ahhoz, hogy megnyerjék a fordulatos, küzdelmes első negyedet.

A kolozsváriak lendülete a második negyedben sem hagyott alább, az elején a javukra jegyzett 6:0-s részeredmény (20:35) időkérésre késztette a hazaiak trénerét. Nem volt sok eredménye: továbbra is a címvédő diktált, a negyed vége felé az eredményjelzőn már a 20 pontot is meghaladta a különbség (32:53).

Térfélcsere után a mindent beleadó Rapid feljött tíz pontra (56:66), Silvăşan időkérése azonban visszazökkentette a dolgokata a „rendes kerékvágásba”: jött ugyanis egy újabb 7:0-s kolozsvári sorozat... Az utolsó negyed 61:73-ról indult, azaz még nem volt teljesen lejátszva a mérkőzés, a Rapid hajszálnyi reménye azonban hamar szertefoszlott egy 8:0-s vendégroham után (67:85). A végén a vendégek így azt is megengedhették maguknak, hogy ifi játékosaik is megmártózzanak a sikerben, amellyel az U-BT eldöntötte a párharc sorsát.

„Úgy látszik, megértettük, hogy megfelelő hozzáállás és a pályán nyújtott teljes odaadás nélkül bárki legyőzhet minket. Szerencsére ma ennek az ellenkezője történt: mindent beleadtunk a pályán, nem úgy, mint a harmadik meccsen. Megyünk tovább, van néhány napunk a pihenésre. Jól elő kell készítenünk a Nagyvárad elleni döntőt, mert nehéz ellenfél, erős csapat. Remélem, mi jövünk majd ki győztesen a párharcból, ez a célunk” – összegzett Mihai Silvăşan a klub honlapjának a mérkőzés után.

Végeredmény: • Bukaresti Rapid–Kolozsvári U-BT 76:95 (20:29, 16:24, 25:20, 15:22); a hazaiaktól 25 pontjával kiemelkedett az amerikai Tyler Xavier Stone, a kolozsváriak legeredményesebbje Jalen Jones (20 pont, 6 lepattanó) volt, míg Kasey Shepherd 16, Emanuel Căţe 15 pontig jutott; a párharcot 3–1-re az U-BT nyerte.

Ezzel összejött az „álomdöntő” az alapszakasz első – finálés szereplését a Nagyszebeni ESK ellenében korábban biztosító –  és második helyezettje között. A Nagyváradi ESK elleni sorozatnak már az időpontjai is ismertek: az első mérkőzést május 14-én 17 órától, a másodikat 16-án 18 órától rendezik a Körös-parti városban. A párharc négy nyert mérkőzésig tart – vagyis akár hétszer is játszhatnak a finalisták –, a további játéknapok a szakszövetség honlapja szerint: május 20., 22. (Kolozsvár), 25. (Nagyvárad), illetve szükség esetén 28. (Kolozsvár), és 31. (Nagyvárad).

A kolozsvári és a nagyváradi csapat ebben az idényben háromszor mérte össze erejét; előbb a Román Kupa döntőjében találkoztak Konstancán, ahol a Silvăşan-gárda 78:65 arányú magabiztos sikert aratott, majd a Nemzeti Liga alapszakaszának második felében Nagyváradon a hazaiak  82:74-re nyertek, az utolsó fordulóban, immár tét nélküli mérkőzésen pedig az U-BT 94:79 arányú presztízsgyőzelmet könyvelt el a BT Arénában.

A bajnokság tehát ezzel az utolsó szakaszához érkezett; közben a bronzmeccsért a Bukaresti Rapid és a Nagyszebeni ESK csatázik (játéknapok: május 13., 15., 18., 20., 23., a Rapid kezd otthon), a helyosztókon pedig az 5. helyért Voluntari-i SK–Krajovai U, a 7.-ért Piteşti-i Argeş FC–Temesvári Ohma párharcot rendeztek, előbbiből a két nyert mérkőzésig tartó sorozat első mérkőzését már le is játszották pénteken, azon a Voluntari 82:73-ra nyert.

Fotó: U-BT.RO/MANASES SÁNDOR (ARCHÍV)