Szerencse fel!

Szerencse fel!
Utolsó játéknapjához érkezett a férfi kosárlabda FIBA Európa Kupa második csoportköre, így szerda este kiderül, melyik 8 csapat jut tovább a legjobb 16 közé – a nyolcaddöntők mezőnyét a Bajnokok Ligájából kieső 8 másik együttes egészíti majd ki. A Kolozsvári U-BT továbbjutása sajnos már a szerencsén múlik, de azon is csak akkor, ha ma este veri a ciprusi Keravnost.

A Kolozsvári U-BT ma este 8 órától a Horia Demian Sportcsarnokban – mivel az új sportcsarnokot már a hétvégi tenisz FED-kupa mérkőzésre készítik elő – fogadja az Európa Kupa L jelű kvartettjében a Keravnos Nicosiát, amely ellen feltétlenül győznie kell, ha esélyt akar adni a továbbjutásnak.

Ez azonban most már nem csak az U-BT sikerén múlik, hiszen miután a csoportkör utolsó előtti, múlt heti találkozóján kikapott a belga Belfius Mons Hainaut-tól, ráadásul a csoportelső holland Donar Gröningen is vereséget szenvedett a negyedik helyezett Keravnos otthonában, a mezőny igencsak összetömörült. Az is megtörténhet, hogy mind a négy csapat azonos pontszámmal végez, mely esetben igen bonyolultak a számítások – a ma esti eredmények függvényében tehát még mind a négy gárda továbbjuthat.

A kolozsváriak szempontjából – győzelem esetén – két forgatókönyv létezik. A legegyszerűbb variáns az, hogy a Gröningen veri a belga csapatot, így az U-BT a csoport második helyén végez. Ha viszont a Belfius diadalmaskodik a másik mérkőzésen, akkor az U-BT-nek 15 ponttal nagyobb különbséggel kell vernie a Keravnost, mint amennyivel a Belfius legyőzi a Gröningent – így szintén második helyen zárja a csoportkört.

Mihai Silvăşan vezetőedző a klub honlapjának nyilatkozva kifejtette: „Nehéz mérkőzés lesz. A ciprusiak is a győzelemre fognak gondolni, nagyon fognak akarni nyerni. Igazi ki-ki mérkőzés lesz. A Keravnos jó csapat, sok értékes játékossal, akik nagyon jók egyénileg. De egyszer már megvertük őket (71:67 volt az eredmény Nicosiában – szerk. megj.), és remélem, ez másodszorra is sikerülni fog. Mi arra játszunk, hogy nyerünk és továbbjutunk” – magyarázta, hozzátéve, hogy mindig szerettek a Horia Demian Sportcsarnokban játszani, és az remélhetőleg megtelik szurkolókkal.

Ennek érdekében egyébként a klub játékot is szervez a jelenlévők között, a nyeremény pedig egy-egy, az U-BT játékosok aláírásával ellátott kosárlabda, amelyeket a mérkőzés szünetében dobnak majd a közönség közé. Jegyeket a mérkőzés előtt a helyszínen korlátozott számban lehet még vásárolni, 20 lejért.

Az L csoport állása a ma esti utolsó forduló előtt: 1. Donar Gröningen 8 pont (415:372), 2. Keravnos Nicosia 8 (366:386), 3. Kolozsvári U-BT 7 (378:397), 4. Belfius Mons-Hainaut 7 (379:383).

 

U-BT: HATAN AZ ALL-STAR CSAPATBAN. Mondhatni, hogy szinte teljes csapattal utazik a február 14-i, sepsiszentgyörgyi All Star Game gálára a Kolozsvári U-BT férfi kosárlabda csapata, miután a szurkolói és újságírói szavazatok alapján nem kevesebb, mint hat játékosa került be a Nyugat válogatottjába: Watson, Kuti, Kromah, Sakic, Barro és Török. Giordan Lee Watson egyébként – aki Kuti és Török mellett a román válogatottnak is tagja – azzal büszkélkedhet, hogy az összes játékos közül ő kapta a legtöbb szavazatot, szám szerint 900-at. Amint az várható volt, Mihai Silvăşan edző is elkíséri legényeit, bár ezúttal csak másodedzőként, ugyanis a legtöbb szavazatot idén a nagyváradiak szakvezetője, Cristian Achim kapta. Dél válogatottját a nagyszebeni Dan Fleșeriu irányítja majd, ugyanakkor ott is lesznek „kolozsvári” játékosok, így Cătălin Baciu és Mirel Dragoste, akik annak idején Kolozsváron kezdték karrierjüket.