Trianon határain: konferenciát szervez a FISZ

Trianon határain: konferenciát szervez a FISZ
Online konferenciát szervez december 14. és 19. között Trianon határain címmel a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ).

A konferencia első napján, december 14-én, hétfőn a magyarországi és határon túli magyar folyóiratokról beszélget Berényi Emőke, Láng Zsolt, Szalay Zoltán és Zelei Dávid, kitérve arra, hogy milyen szakmai kapcsolatok alakultak ki a rendszerváltozás után az erdélyi, felvidéki és magyarországi irodalmi lapok között.

December 16-án, szerdán a Kis magyar kánonok címmel szerveznek beszélgetést: hol értek össze és hol tértek el az anyaországi és a határon túli magyar irodalom kánonjai, illetve kánonhatár-e az országhatár? Ezekről a kérdésekről beszélget Selyem Zsuzsa, Csordás László, Csehy Zoltán, Bencsik Orsolya és Szilágyi Zsófia.

December 18-án, pénteken a magyar irodalom Erdély-képének témáját járja körül Korpa Tamás, Szálinger Balázs és Hermann Veronika. Az Erdély-téma az elmúlt évtizedekben jelentős teret kapott a magyar irodalomban, elsősorban olyan szerzőknek köszönhetően, mint Bodor Ádám, Dragomán György vagy Tompa Andrea. A beszélgetés célja feltérképezni, milyen kortárs és történeti elemekből áll össze az Erdély-kép a magyarországi irodalmi képzeletben.

A konferencia zárónapján, december 19-én, szombaton György Péter és Smid Róbert a Trianon-emlékévről beszélget. Az esemény programjait a FISZ Facebook-oldalán követhetik az érdeklődők.