TIFF 2020: román filmpremierek éve

TIFF 2020: román filmpremierek éve
Gazdag és változatos kínálattal várja a filmkedvelőket a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) Román Filmnapok elnevezésű szekciója, hiszen idén 21 nagyjátékfilmet és 16 rövidfilmet válogattak be a programba. Az alkotások közül tizenöt első alkalommal látható hazai közönség előtt, valamint további hét filmnek a fesztiválon lesz a világpremierje. A román alkotások a július 31. és augusztus 9. között zajló fesztivál alatt tekinthetők meg. A 19. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált eredetileg május 29. és június 7. között szervezték volna meg, ám a kialakult helyzet miatt elhalasztották a szervezők.

Bemutatkozik a romániai közönségnek a Cristi Puiu által rendezett Malmkrog, amely díjat nyert a Berlinale újító szándékú műveket bemutató Encounters szekciójában. A Radu Jude által rendezett, szintén Berlinben bemutatott Tipografic Majuscul című alkotást is megtekinthetik az érdeklődők, amely archív felvételeket és valós történeteket állít kontrasztba a kommunizmus idejéből. Ugyancsak megtörtént eseményekből inspirálódik az elsőként Varsóban bemutatott 5 minute, amelyet Dan Chișu rendezett.

Első alkalommal látható Tudor Cristian Jurgiu Și poate mai trăiesc și azi című filmje, valamint a Răzvan Săvescu által rendezett Început is. A Locarnóban bemutatott Ivana cea Groaznică című film is terítékre kerül, amelynek rendezője és főszereplője egyaránt Ivana Mladenović. Két ígéretes debütfilm – a Dorian Boguță által rendezett Urma című produkció és Liviu Săndulescu filmje, a Cărturan – főszerepét is Teodor Ciorban játssza. Könnyed kikapcsolódási lehetőség a programban szereplő Európai Filmdíjra jelölt animáció, az Anca Damian által rendezett Călătoria fantastică a Maronei, amely egy szív alakú orral rendelkező kiskutya történetét meséli el.

Jelenet Tudor Cristian Jurgiu Și poate mai trăiesc și azi című filmjéből

Az ötvenes évek deportálásait bemutató Și atunci… ce e libertatea? című filmet Andrei Zincă rendezte Ana Blandiana Proiecte de trecut című könyve alapján. Szintén történelmi tényeket dolgoz fel a Nicolae Mărgineanu által rendezett Cardinalul, amely Iuliu Hossu görög-katolikus püspök történetét mutatja be.

Radu Ciorniciuc első dokumentumfilmje, a bukaresti Văcăreşti-deltájában élő Enache család életét bemutató Acasă elnyerte a zsűri speciális díját a Sundance Filmfesztiválon. Ugyanezt a környezetet mutatja be, de más perspektívából megközelítve Delta Bucureștiului című filmjében Eva Pervolovici.

Olyan további alkotásokat is vetítenek, mint a Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst és Ebba Sinzinger által rendezett Lemn, Alexandru Nanau többszörösen díjazott Colectiv című filmje, Adrian Pârvu és Helena Maksyom Totul nu va fi bine című dokumentumfilmje, a Tudor Platon által rendezett Casa cu păpuși, Alex Brendea debüt filmje, a Profu’, a Pavel Cuzuioc által rendezett Așteptați răspunsul operatorului, Leontina Vătăman-Mărgineanu filmje, a Siberia din oase vagy Dragoș Turea dokumentumfilmje, a Grădina Sovietică.

(Borítókép: jelenet Cristi Puiu Malmkrog című filmjéből)