Egy hónap múlva a film fővárosa lesz Kolozsvár

Egy hónap múlva a film fővárosa lesz Kolozsvár
Pontosan egy hónap múlva rajtol Kolozsvár legizgalmasabb és legnagyobb kulturális rendezvénye: a 21. alkalommal megszervezett Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) június 17–26. között várja a hazai és külföldi érdeklődőket.

A rangos filmes seregszemléről ma tartottak sajtótájékoztatót a TIFF-házban, ahol Tudor Giurgiu fesztiváligazgató és Mihai Chirilov művészeti igazgató számos izgalmas részletről – remek filmekről, koncertekről, kísérőrendezvényekről – számolt be, szó esett a 12 versenyfilmről, és megismerkedhettünk az idei kiadás reklámszpotjával is.

Bár eredetileg – a szervezők szokásához híven – egy parodisztikus reklámszpot készült volna az idei kiadáshoz is, de a február óta zajló háborús események miatt úgy döntöttek, hogy más üzenetet próbálnak közvetíteni.

Így esett a választás Lucian Pintilie 1992-es Balanța című filmjének nyitójelenetére, amelynek főszereplője Maia Morgenstern volt, akik pedig látták a filmet, tudják, hogy a kezdeti, gyerekkori emléket felidéző pisztolyos börleszkjelenet a film végére valóságos mészárlássá válik. A Pintilie-filmhez kötődik egyébiránt az a bejelentés is, miszerint idén Maia Morgenstern kapja a TIFF Kiválóság-díját, és mint Tudor Giurgiu elmondta, a román színház- és filmművészet jeles személyisége a díjkiosztó gálán veszi át a kitüntetést.

Tudor Giurgiu fesztiváligazgató

A fesztivál vizuális kampánya is háborúellenes szlogent idéz, a hatvanas évekből származó, a vietnámi háború óta immár klasszikussá vált Make Love, Not War! jelmondat TIFF-es változata ezúttal az alkotásra buzdít: Make Films, Not War!

Idén is 12 produkció száll versenybe a Transilvania Trófeáért, mint köztudott, az első vagy második filmjüknél tartó rendezők jelentkezhetnek a kiírásra. Mihai Chirilov néhány mondat erejéig kitért a versenyben lévő filmekre, amelyek között két román (Balaur, rendező: Octav Chelaru, Marocco, r.: Emanuel Pârvu) és egy magyar film (Szelíd/Tandrete, r.: Csuja László) is szerepel. További versenyfilmek: Făpturi de vis/ Beautiful Beings, r.: Guðmundur Arnar Guðmundsson; Pamfir, r.: Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk; Magneticii/ Magnetic Beats, r. Vincent Maël Cardona; Ultima execuție/ The Last Execution, r.: Franziska Stünkel; Casa noastră/ Utama, r.: Alejandro Loayza Grisi; Babysitter, r.: Monia Chokri; Amanți de-o noapte/ The Night Belongs to Lovers, r. Julien Hilmoine; Execuția/ The Execution, r.: Lado Kvataniya; Ficțiune despre viață/ Feature Film about Life, r.: Dovile Sarutyte.

Mihai Chirilov, a fesztivál művészeti igazgatója

A sajtótájékoztatón Chirilov ismertette a román filmnapok programját, itt 12 egészestés és 18 rövidfilm látható majd, és kitért arra is, hogy a fesztivál eddigi What’s Up Doc? szekciója versenyszekcióvá alakult, több izgalmas alkotás látható, és néha nehéz eldönteni, hogy fikciós vagy valóban dokumentumfilmet lát a néző a tematikát illetően.

Tudor Giurgiu fesztiváligazgató szerint egyelőre nem tudnak biztosat mondani arról, hogy milyen nemzetközi filmsztárok lesznek jelen, még zajlanak a tárgyalások, az utazási problémák megnehezítik az egyeztetési folyamatokat, de rövidesen bejelentik azt is, hogy a nemzetközi filmvilágból ki kapja idén az életműdíjat.

Ami a kísérőrendezvényeket illeti, Giurgiu bejelentette: olyan street-food eseményt szervez a TIFF, amelyen ukrajnai menekültek főznek majd speciális ukrán ételeket, a bevételt természetesen a háború áldozatainak ajánlják fel. Ehhez kapcsolódóan elmondta: a koncertfellépők között lesz egy ukrajnai zenekar is, és levetítik majd az HBO Navalnij című dokumentumfilmjét, amely Alexej Navalnij orosz ellenzéki politikus meghurcolását állítja reflektorfénybe.

Jelen lesz a fesztiválon Eliades Ochoa kubai gitáros, énekes, a Buena Vista Social Club együttes egyik alapítója, és lesz mozikoncert is, ezúttal a Friedrich Wilhelm Murnau által rendezett és 1922-ben bemutatott Nosferatu című némafilmet tekinthetik meg az érdeklődők június 18-án, a szabadtéri vetítés helyszíne a bonchidai Bánffy-kastély lesz. A Simona Strungaru-komponálta zenét a Kolozsvári Magyar Opera zenekara adja elő, Stefan Geiger német karmester vezényletével.

A főtéri vetítéseken idén nem lesz nézőszám-korlátozás, jelentették be a szervezők. A fesztivál nyitófilmje a Phyllis Nagy által rendezett Call Jane című alkotás lesz, amelyet nemrég mutattak be a Sundance Fesztiválon, Elizabeth Banks és Sigourney Weaver főszereplésével, a záróeseményen pedig a Competencia oficial (Út a díjesőig) című 2021-es spanyol-argentin vígjáték tekinthető meg (rendezők: Gastón Duprat és Mariano Cohn), főszereplők: Antonio Banderas, Penélope Cruz, és Oscar Martínez.

A fesztivál részletes programja és a vetítési helyszínek egyelőre még nem nyilvánosak, de kövessék a tiff.ro weboldalt, ahol további részletekről is lehet tájékozódni.

(Fotók: Chris Nemeș)