20. TIFF – mérleget vontak a szervezők

20. TIFF – mérleget vontak a szervezők
Augusztus elsején zárult a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) jubileumi kiadása. A huszadik alkalommal megszervezett kolozsvári filmes seregszemle tíz napján több filmpremiert láthatott a közönség, számos telt házas vetítés zajlott, és több mint ezer meghívottat látott vendégül a fesztivál.

Százezer fölötti az idei résztvevők száma, a szervezők közleménye szerint ennyien ünnepelték „a mozitermekbe való visszatérési lehetőséget”, ezzel is hozzájárulva a jubileumi rendezvény emlékezetessé tételéhez.

A TIFF-mérleg szerint 93 ezer fizető néző követte a 179 filmből álló fesztiválkínálatot, az összesen 17 – kül- és beltéri – helyszínen vetített produkciók 47 országból érkeztek.

A fenti nézőszámhoz hozzáadódnak a különböző koncertek, mesterkurzusok, a filmipar képviselőivel zajló beszélgetések résztvevői, így kerekedik 100 ezer fölöttire az idei nézőközönség száma, olvasható a közleményben.

A legvonzóbb események toplistáján a huszadik kiadás sztármeghívottjával, Szergej Polunyin ukrán balett-táncossal való találkozási lehetőségek állnak az első helyen, a bonchidai Bánffy-kastélyban megtartott, Sergei Polunin Up, Close and Personal című táncelőadása az idei fesztivál rekordbevételét képezte.

A România sălbatică (r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache) című román dokumentumfilmet négy alkalommal vetítették a tíz nap alatt, ezeken összesen 3500 néző vett részt, a produkció egyébként elnyerte a közönség díját. A film ősztől látható a romániai mozikban a Transilvania Film forgalmazásában.

A legtöbb nézőt vonzó filmek toplistájának második helyén a fesztivál nyitófilmje, a Szenvedélyes szomszédok (The People Upstairs) című romantikus spanyol vígjáték áll, az öt alkalommal vetített filmet 3000 nézőt látta. Ezt követi a Még egy kört mindenkinek (Another Round, r. Thomas Vinterberg) című Oscar-díjas produkció, a Perzsa nyelvleckék (Persian Lessons, r. Vadim Perelman), a Perfect necunoscuți (r. Octavian Strunilă) és a TIFF zárófilmje, a The Best Years (r. Gabriele Muccino).

Összesen negyven filmet vetítettek telt házzal, ezek között található a Dancer című, Szergej Polunyinról szóló dokumentumfilm, Szabó Istán Zárójelentés című alkotása, a Harry Macqueen rendezte Supernova, Felméri Cecília Spirálja, a Transilvania Trófeát elnyerő A bálnavadász fiú című orosz film (r. Filipp Jurjev), vagy a Night of the Kings (r. Philippe Lacôte).

Az önkéntesek is kivették a részüket a fesztivál szervezésében, összesen 370 – tizenhét és negyven év közötti – személy segített a különböző események zökkenőmentes lebonyolításában az ország minden tájáról.

Augusztus 5-8. között Nagyszebenbe „költözik” a TIFF, szeptember 17 és 19 között pedig a nagyváradiak nézhetik meg a legújabb és legdíjazottabb filmeket a TIFF-maratonon.