Összesen 125 ezer résztvevője volt a 22. TIFF-nek, az Asteroid Cityt 3200-an nézték a Főtéren

Összesen 125 ezer résztvevője volt a 22. TIFF-nek, az Asteroid Cityt 3200-an nézték a Főtéren
Vasárnap este, a 22. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál zárónapján 3200 mozirajongó nézte együtt Wes Anderson legújabb, Asteroid City című filmjét Kolozsvár főterén – derül ki a TIFF összegző közleményéből. Mint írják, a június 9. és 18. között zajló szemlén az érdeklődőknek kínált 350 vetítésből 100-ra minden jegy elkelt, a tíz nap alatt 110 ezer jegyet értékesítettek, ez a tavalyi kiadáshoz viszonyítva nyolc százalékos növekedést jelent. A közönségtalálkozókkal, beszélgetésekkel, ingyenes gyerekrendezvényekkel, kiállításokkal, valamint a Geoffrey Rush, Oliver Stone, Timothy Spall és Michel Franco által tartott mesterkurzusokkal kiegészülve a szemle összesen 125 ezer résztvevőt vonzott be – áll a közleményben.

A fesztivál legnépszerűbb filmjeinek mezőnyében az Asteroid City mellett a szemle nyitófilmjeként műsorra tűzött Northern Comfort (r. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson), valamint a Casablanca (r. Kertész Mihály), a Libertate (r. Tudor Giurgiu) és az Încă două lozuri (r. Paul Negoescu) kapott helyet, továbbá nagy sikere volt a Romulus Vuia Néprajzi Parkban megrendezett TIFF Pikniknek.

Aki naponta szemlézte a programot, rendszeresen találkozhatott a hírhedt sold out felirattal. Íme, néhány vetítés az ide kínálatból, amelyre minden jegy elkelt: a közönségdíjat elnyerő Carbon (r. Ion Borș), a spanyol Upon Entry (r. Alejandro Rojas, Juan Sebastián Vasquez) és a Stories Not To Be Told (r. Cesc Gay), valamint a román MMXX (r. Cristi Puiu) és a Vulturii din Țaga (r. Adina Popescu, Iulian Ghervase). Szintén telt házas volt a S-a furat o bombă (r. Ion Popescu-Gopo) című zenés előadás, a koncertek közül pedig az elektronikus zene úttörője, a Tangerine Dream vonzotta a legtöbb érdeklődőt.

A Geoffrey Rush jelenlétében vetített Ragyogj! (Shine, r. Scott Hicks) című alkotást vastapssal jutalmazta a TIFF közönsége. „Nagyszerű hét volt számomra. Az emberek a fesztiválon minden tekintetben nagylelkűek voltak. Nagyon hálás vagyok a Ragyogj! vetítéséért is, régóta nem volt részem ilyen szívélyes fogadtatásban. Romániához fűződő kapcsolatom akkor kezdődött, amikor elhatároztam, hogy lefordítom Eugène Ionesco Regele moare című darabját, amelyben játszottam is, és amelyért számos díjat kaptam. Az, hogy most itt lehetek Ionesco szülőhazájában, az országgal való kapcsolatom megkoronázása. Mindenki, akivel találkoztam – még a repülőgépen is, amely Kolozsvárra hozott – melegszívű és barátságos volt. Két lány azt is hitte, hogy Anglia királya vagyok. Ki vagyok én, hogy vitatkozzak velük?” – fogalmazott az ausztrál színész, aki a szombat esti díjátadó gálán életműdíjat vehetett át.

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál szervezői már be is jelentették a jövő évi, 23. kiadás időpontját: 2024. június 14. és 23. között ismét egyetlen hatalmas moziteremmé változik Kolozsvár – naptárakba feljegyezni érdemes. Addig is, a TIFF filmjei országszerte megtekinthetők a konstancai Sunscreen Film & Arts Fesztiválon augusztus 17. és 20. között, a nagyszebeni TIFF-en szeptember 7. és 10. között, valamint a nagyváradi TIFF-en szeptember 29. és október 1. között.

További TIFF-információkért érdemes figyelemmel kísérni a tiff.ro honlapot, valamint a fesztivál Facebook-oldalát

Borítókép: Megtöltötte érdeklődőkkel Kolozsvár főterét Wes Anderson Asteroid City című filmje. Fotó: Nicu Cherciu