Színes digitális kijelzők segítik a tömegközlekedést

Színes digitális kijelzők segítik a tömegközlekedést
Eddig tíz belvárosi megállóban „színesítette meg” a Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat (CTP) azokat a digitális kijelzőket, amelyek a különböző vonalon közlekedő troli- és autóbuszok, illetve villamosok érkezéséről tájékoztatják a várakozó utasokat.

Liviu Neag, a CTP vezérigazgatója lapuknak elmondta: a kijelzők fölé kis hangszórót helyeztek el, amely hozzásegíti a látássérülteket ahhoz, hogy értesüljenek az igényelt közlekedési jármű érkezési idejéről. Gaia Alexandru műszaki koordinátor a Szabadsággal közölte: a tesztidőszak 2-3 hétig tart, a kijelző lila színnel tünteti fel az autóbuszokat, kékkel a trolibuszokat és pirossal a villamosokat. – Az utazóközönséget így tájékoztatjuk az esetleges késésekről, műszaki hibákról, forgalmi dugók okozta fennakadásokról is. A látássérültek egyesületeinek visszajelzései alapján állítjuk a hangerőt – mondta a szakember.

Lapunk látássérült hölgy véleményét is kikérte. – Nagyon hasznosnak tartom, mert a sofőrök némelyike kikapcsolta a járművön található hangszórókat, amelyek a járat számáról vagy útvonaláról tájékoztatnak. A megállóban álldogálókat szégyellem megkérdezni, ha mégis előfordul, akkor az útbaigazítás mellé olykor tanácsokat is kapok. Egy szekta tagja például Jézusról beszélt nekem, aki szerinte segít visszanyerni a látásomat – számolt be tapasztalatáról a fiatal hölgy.