Botanikus kert: látássérültek számára kialakított teret avattak

Botanikus kert: látássérültek számára kialakított teret avattak
A látássérülteknek alakítottak ki speciális sarkot a kolozsvári botanikus kertben, ahol a közel 150 négyzetméteres területen negyvennél több féle növényt tapinthatnak vagy szagolhatnak a látássérültek. A növények neveit tartalmazó táblácskák hátoldalán Braille-írással írták le a növény nevét, ezen kívül az NFC telefonos applikáció segítségével – amelynek jele a táblácska szélén található – további információhoz juthatnak a növényekről. A pénteki avatóünnepségen Markó Bálint, a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektorhelyettese a Szabadságnak elmondta: országos premierről van szó, és nincs tudomása arról, hogy az ország többi botanikus kertjében ilyen teret alakítottak volna ki. Szintén pénteken zajlott a botanikus kert felkészítése a télre: százötven egyetemi hallgató vett részt ezekben a munkálatokban. Daniel David felvetette, hogy jövőtől akár a kolozsvári lakosokat is bevonhatnák ezekbe a munkálatokba.

A kolozsvári Alexandru Borza Botanikus Kertben a közismert japánkert közelében található az a viszonylag félreeső és védett terület, amelyet kimondottan a látássérülteknek alakítottak ki 150 négyzetméteren. A terület nagy részét már beültették, ám tavasszal igazi „illatorgiával” várják a látogatókat, mivel az eddigi rozmaring, bazsalikom, levendula, menta, citromfű, orgona mellett négyszáz jácintot is szagolhatnak az oda látogatók.

– A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) jelszava a hagyomány és a kiválóság. Mi a kiválóságot arra is vonatkoztatjuk, hogy segítünk a fiataloknak elképzeléseik beteljesítésében. Kiválóságunk az inklúzióra alapoz, és örülünk, hogy a botanikus kert partnerünk ebben – nyitotta meg a beszédek sorát a pénteki avatáson Daniel David, a BBTE rektora.

David kitért arra is, hogy éppen pénteken zajlottak a kolozsvári botanikus kert télre való felkészítése, amelyen 150 egyetemi hallgató vett részt. A rektor felvetette, hogy a kolozsvári lakosokat is bevonhatnák ezekbe a tevékenységekbe, hiszen a városlakók azok, akik az évben számtalanszor megcsodálhatják a kert szépségeit.
A széleskörű, évente megszervezett környezetbarát megmozdulás a BBTE UBB Goes Green projektjének része. A platformon keresztül valódi „zöld paradigmát” követ; egyik küldetése a tudományos közösség és a nagyközönség ökológiai nevelését célzó tevékenységek megvalósítása, valamint aktív szerepvállalás a természettel és a biodiverzitással kapcsolatos értékek védelmének elősegítésében.

Mihai Puscas, a botanikus kert igazgatója közölte: a jelenlegi létesítmény helyszínén már 2010-ben létrehoztak egy kertfélét a látássérülteknek, ám az idők során az már nem felelt meg sem műszakilag, sem az uniós szabályoknak, ezért gondolták, hogy most felújítják.    

– A munkálatokban nagy segítségünkre volt a Romániai Látássérültek Egyesülete Kolozs megyei fiókja, mert ők voltak azok, akik elmagyarázták nekünk, hogy a növény nevét tartalmazó, Braille-írásos feliratot nem a táblácska elülső, hanem hátsó részén helyezzük el, mert a látássérülteknek úgy kényelmesebb leolvasni. Az itt kiállított növények a botanikus kert más részében is megtalálhatóak. Olyan növényeket válogattunk, szám szerint negyven fajtát, amelyek illatosak, vagy amelyek tapintása különleges – magyarázta a botanikus kert igazgatója.
–  Nagyon örülünk a BBTE nyitottságának, amelynek már többször tanúi és kedvezményezettjei voltunk az elmúlt közel másfél évtizedben. A növények neveit tartalmazó táblácskákon a Braille-írásos elnevezés mellett található az az NFC-kód, amelyet okostelefonnal le lehet olvasni, és akkor a látássérültek meghallgathatják a növényről szóló információkat. A jól látó embereknek fontos az okostelefon, de nekünk, látássérülteknek még fontosabb. Amikor egyetemi hallgató voltam, hangfelvételt készítettem az előadásokról, mert még nem voltak okostelefonok, amelyek a különböző alkalmazások által megkönnyítik az életünket – közölte Florentin-Cristian Rădulescu, a látássérültek Kolozs megyei fiókjának elnöke.

Dan Lazăr rektorhelyettes rámutatott: a Kolozsvárra látogatók, és az itt élők számára ismert és fontos hely a botanikus kert, ezért ügyelni kell rá, és bemutatni szépségeit, lehetőségeit. 

– A látássérültek számára kialakított kert országos premier. Nincs tudomásom arról, hogy az ország bármelyik botanikus kertjében létezne ilyesmi. Ez az esemény annál is inkább örvendetes, mivel az egyetem által felvállalt inklúzió illeszkedik az európai értékekbe. Az egyetem egyik mottója, a kiválóság több szinten nyilvánul meg nálunk: elsősorban az oktatás és a kutatás terén, de nem szabad kizárólagos fogalomnak tekinteni. A BBTE bebizonyította, hogy a társadalmi szolgáltatás és a felzárkóztatás terén is szem előtt tartja a kiválóság elérésért. A látássérülteknek szánt tér nemcsak a botanikus kert kínálatát gazdagítja, hanem példamutató országos és európai szinten is – összegzett Markó Bálint BBTE-rektorhelyettes.