Szép muzsika új hangszereken

Szép muzsika új hangszereken
Amikor Artur Kaganovskiy hegedűművész és felesége, Eszter Kaganovskiy brácsaművész Kolozsváron lép fel, a kiválóan előadott műsorszámok mellett mindig tartogatnak a közönség számára valami meglepetést is. Mivel a férj hangszerkészítéssel (is) foglalkozik, ezért magától értetődő, hogy az általa készített és a koncerten megszólaltatott hangszer az, ami az újdonság, a meglepetés erejével hatott a fellépésen.

A Kaganovskiy házaspár két nemrég készített hangszerrel lépett fel Kolozsváron, a piarista templomban a Klausen Musik Egyesület által szervezett koncertsorozat július kilencedikei eseményén, amelyet online is közvetítettek. Artur Kaganovskiy egy általa júliusban elkészített hegedűn, míg felesége, Eszter Kaganovskiy egy májusban „született” brácsán játszott. Műsorukon barokk és romantikus művek szerepeltek.

Elsőként Georg Friedrich Händel (1685-1759) G dúr Chaconne HWV 435 orgonára készült művét adták elő, amelyet egykor Vermes Mária (1923-2018) magyarországi hegedűművész írt át vonós hangszerekre. Az eredeti, orgonára írt mű ismert és közkedvelt alkotás, hegedűre, brácsára írva azonban a gyönyörű dallam líraivá és még bensőségesebbé vált. Ehhez persze hozzájárul a hegedű csillogó és a brácsa bársonyos hangszíne is.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) B-dúr hegedű-brácsa KV 424, nr. 2 duója voltaképpen egy versenymű kihívásaival szembesíti az előadókat, a Kaganovskiy-házaspár azonban csodálatos érettségről és stílusismeretről tanúbizonyságot téve adta elő ezt a szép, de sok zenei és hangszertechnikai buktatót tartalmazó művet. 

Kevésbé volt ismerős a következő mű szerzőjének, Alessandro Rollának (1757- 1841) a neve, az Esz-dúr Duo Concertante hegedűre és brácsára nr.1 azonban meggyőzött az alkotás művészi értékéről. A zenetörténeti szakkönyvek szerint Rolla neve elsősorban azért maradt fent, mert ő volt Niccolo Paganini tanára, másodsorban pedig munkássága nagyon fontos volt a hegedű- és brácsatechnika fejlesztésében. Gyönyörű dallama mellett hangszertechnikailag nehéz a Duo Concertante, ám a Kaganovskiy-házaspár könnyedén legyűrte a mű nem mindennapi akadályait.

Utolsó műsorszámként Jean Sibelius (1865-1957) C-dúr Duóját hallgathattuk meg Jungho Kim átiratában, amelyet Artur Kaganovskiy egy ismerősük emlékének ajánlott. Az elégikus hangulatú, rövid mű méltó befejezése volt ennek a gyönyörű koncertnek.

Szívesen megnéztem volna és kezembe is vettem volna ezeket a frissen készített Kaganovskiy-hangszereket, ám az otthoni, online koncerthallgatásnak az előnye mellett hátránya is van: maradtam tehát a két kiváló kamarazenész által magas művészi színvonalon előadott koncert hosszan ható élményével.

(Borítóképen a Kaganovskiy házaspár a kolozsvári fellépésen. Fotó forrása: Facebook/Szent Mihály-plébánia)