Orbán György 75 – hangversenysorozattal ünneplik a zeneszerzőt

Orbán György 75 – hangversenysorozattal ünneplik a zeneszerzőt
Idén ünnepli 75. születésnapját Orbán György zeneszerző, ennek tiszteletére ünnepi koncertsorozatot szervez a Romániai Magyar Zenetársaság (RMZT) – novemberben és decemberben Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Kolozsváron és Zetelakán is hangversenyekre várják a zenekedvelő közönséget – olvasható az RMZT közleményében.

„A nemzetközileg elismert, nagy népszerűségnek örvendő marosvásárhelyi születésű Orbán György azon kortárs zeneszerzők közé tartozik, akiknek műveit igazi öröm és élmény hallgatni. Nem kevesebb öröm ezeket énekelni, hangszeren játszani és nem utolsó sorban vezényelni. Tevékenységi köréhez híven a Romániai Magyar Zenetársaság a magyar zenekultúra ezen kimagasló személyiségére hívja fel a figyelmet erdélyi hangversenyek, illetve a december elején sorra kerülő díszpolgári cím átadása alkalmával a zeneszerző szülővárosában, Marosvásárhelyen” – írják a közleményben.

Kiemelik: a rendezvénysorozatban részt vevő művészeti intézmények és együttesek az erdélyi magyar zenekultúra jeles képviselője, Orbán György háromnegyed évszázadnyi világtapasztalása és gazdag életműve előtt tisztelegnek. Közreműködő szakmai partnerek a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia, a Nagyváradi Állami Filharmónia, a Székelyföldi Filharmónia, a Lux Aurumque Énekkar, a Visszhang kórus, az UniCante egyetemi kórus, valamint a Szent Cecília kórus és zenekar.

November 3-án, csütörtök este 7 órától vokálszimfonikus hangversenyre várják az érdeklődőket a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia koncerttermébe. Fellép a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia kórusa – felkészítő Lászlóffy Zsolt – és zenekara, karmester Jankó Zsolt, szólista Gebe-Fügi Renáta, közreműködik Mihálydeák Etele. A koncert műsorán Orbán György-művek szerepelnek. A folytatásban november 17-én, csütörtök este 7 órától a Nagyváradi Állami Filharmónia hangversenytermében zajlik vokálszimfonikus koncert. A Nagyváradi Állami Filharmónia kórusának – felkészítő Kocsis-Holper Zoltán – és zenekarának előadásában Orbán György- és Joseph Haydn-műveket hallhat a közönség, karmester Jankó Zsolt, szólista Gebe-Fügi Renáta, közreműködik Radu Maria és Sav Melissa.

A koncertsorozat folytatásaként november 22-én, kedd este 7 órától várják vokálszimfonikus hangversenyre az érdeklődőket a kolozsvári Szent Mihály-templomba. Fellép az UniCante egyetemi kórus (karmester Fekete Miklós), a Visszhang kórus (karmester Molnár Botond), valamint a Szent Cecília kórus és zenekar (karmester Potyó István). Műsoron Orbán György-, Bogáti-Bokor Ákos-, Magyaróvári Viktor- és Kocsár Miklós-művek szerepelnek.

A programsorozat részeként december 9-én, péntek délelőtt 11 órától a marosvásárhelyi Kultúrpalotában zajlik a díszpolgári cím átadásának ceremóniája, amelyen közreműködik és Orbán György-műveket ad elő a Lux Aurumque Énekkar, vezényel Ványolós András.

Az ünnepi koncertsorozat záró hangversenyét december 11-én, vasárnap este 6 órától tartják a zetelaki római katolikus plébániatemplomban. A Székelyföldi Filharmónia és a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia kórusának előadásában Orbán György-művek csendülnek fel, karmester Jankó Zsolt, szólista Gebe-Fügi Renáta, közreműködik Mihálydeák Etele.