Sulikezdés május közepén? - Szabó Ödön: Két héttel kellene meghosszabbítani a tanévet

Nálunk is kötelező lehet az arcmaszk az iskolában?

Sulikezdés május közepén? - Szabó Ödön: Két héttel kellene meghosszabbítani a tanévet
Ludovic Orban miniszterelnök kedd este úgy nyilatkozott: elképzelhető, hogy a kényszerszünet május 15-ig tart az oktatási intézményekben. Hangsúlyozta: a tanítás még ezen a nyáron véget ér, eszerint – tehetjük hozzá - nem merül fel a tanév befagyasztásának a lehetősége. Arról nem nyilatkozott, hogy megtoldják-e az iskolai évet, és ha igen, hány héttel. Mint ismeretes, Klaus Iohannis államfő további 30 nappal meghosszabbította a szükségállapotot Romániában.

Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő szerint, ha a vészhelyzet május 15-én véget ér, és az oktatás ezt követően rögtön folytatódik, meg kellene hosszabbítani a tanévet.

– Ha május 16-a után folytatódni fog az oktatás, akkor egy, vagy akár két héttel meg kellene hosszabbítani az idei tanévet. Tehát nem június 12-én, hanem június végén érne véget. Sőt: azt is el tudom képzelni, hogy június végén, tehát még a tanév alatt megtartják a szóbeli érettségi vizsgákat. Az oktatás májusi folytatását követő egy-két hétben a tanulók felfrissíthetnék tudásukat, majd következhetne a dolgozatírás és feleltetés időszaka. A szakiskolák esetében a nyáron esedékes szakmai gyakorlatot viszont lerövidíthetnék. A felsőoktatásban egyszerűbb a megoldás: az egyetemi autonómia jegyében az egyetemek, illetve a karok saját maguk dönthetnek az oktatás folytatásáról és az egyetemi tanév lezárásáról – nyilatkozta a Szabadságnak a képviselő.

Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főosztályának vezetője nem tartja valószínűnek azt, hogy már május 16-tól folytatódjon az oktatás az iskolákban és az egyetemeken. Javasolná az iskolákban a  tananyag csökkentését.

Több uniós állam is az oktatás újraindítását fontolgatja

Más uniós tagállam is tervezi a koronavírus-járvány miatt bezárt iskolák újranyitását -  közölte Blazenka Divjak horvát oktatási miniszter, az uniós tagállamok illetékes minisztereinek keddi videókonferenciája utáni sajtótájékoztatón.

"Néhány tagállam már április végén szeretné  megnyittatni az oktatási intézményeket, többen májusban tennék meg ezt a lépést" - mondta az EU soros horvát elnökségét képviselő Divjak. A miniszter felhívta a figyelmet, hogy fontos egy jól koordinált, kiegyensúlyozott megközelítés kidolgozása, a tanulók és az oktatók védelme érdekében, amint az iskolák újból megnyílnak. "Tagállami hatáskörbe tartozik viszont az, hogy egyes országok miként szervezik meg a záróvizsgákat és a tanév hátralévő részét" - tette hozzá.

Csehországban az általános iskolások többsége május második felében térhet vissza a padokba. A végzős középiskolások számára lehetővé teszik az érettségi vizsgákat, az egyetemek és főiskolák végzős hallgatói számára pedig az államvizsgákat.

Olaszországban az oktatás csak szeptembertől indul újra a bölcsődéktől az egyetemekig, az elképzelések szerint turnusokra osztott tanítással. Júniusban egyedül az érettségit tartják meg, csak szóbeli vizsgával.

Dániában a települések több mint felében kezdődött újra az oktatás, szigorú biztonsági előírások mellett. A többi iskola úgy ítélte meg, még szüksége van egy kis időre ahhoz, hogy a továbbra is hatályban maradó egészségbiztonsági előírásokhoz igazodva újra meg tudják kezdeni a tanítást. Azonban a dán hatóságok rendelkezése szerint április 20-tól már valamennyi iskolának újra fogadnia kell a gyerekeket. Dánia Európában az első ország, amely ismét megnyit bölcsődéket, óvodákat és általános iskolákat a járvány miatt március 12-én bevezetett lezárás után. Dániában csaknem 6700 koronavírus-fertőzést jegyeztek fel a járvány kezdete óta, és a vírus okozta COVID-19 betegségbe 299 ember halt bele.

Német szakemberek a korlátozások lazítását javasolják az oktatásban is Az otthoni tanulás tovább súlyosbítja az eleve erős társadalmi esélyegyenlőtlenséget, ezért vissza kell állítani az iskolák működését, amint csak lehet, indítványozzák.  A tanítás újraindítása az általános iskolák végzős évfolyamaiban a legfontosabb. Egyelőre néhány alaptárgy oktatását lehetne beindítani, legfeljebb 15 fős csoportokban, a tanulókat arcmaszk viselésére kell kötelezni – áll a Leopoldina intézet tanulmányában.

Képünk illusztráció